Apúlia – región s rozprávkovým názvom na konci sveta a talianskej čižmy

NETKY.SK • 3 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Apúlia – región s rozprávkovým názvom na konci sveta a talianskej čižmy

Naše putovanie Talianskom končíme v úplnom opätku ´bel paese´- krásnej krajiny, ktorá má toľko druhov pôvabov a tvárí, koľko samotných regiónov – rovných dvadsať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tvár juhu talianskej čižmy – slnečnej a voňavej Apúlie je rovnako rozprávková ako jej názov. Keď sa tu ocitnete prvý raz, možno si povzdychnete to isté, čo ja: „Tak predsa je to pravda? Všetko to nádherné, sladké a bájne, čo sa porozprávalo a popísalo o južnom Taliansku je aj skutočnosť?“...

Áno, je, a nájdete to v Apúlii. V krajine posiatej citrusovými, mandľovými a olivovými sadmi, spomalenými dedinkami pastelových farieb, romantickými skalnatými útesmi, na ktoré narážajú vlny tyrkysového mora, v regióne elegantnej histórie Bari a Lecce, ale aj najčudesnejších stavieb nášho kontinentu – domčekov trulli ako vystrihnutých z rozprávok o trpaslíkoch.

 

Apúlia akoby nemala nič spoločné s atmosférou Benátok, Florencie, Ríma ani Sicílie. Žije si podľa vlastného tempa, chutí, vkusu, vo svojskom čarovnom svete, ktorý je oveľa bohatší, ako as ho snažia opísať niektoré turistické príručky – vraj Maldivy Európy.

Ak Maldivy, tak dokonalým slnečným počasím, nádhernými plážami, výborným jedlom, ktorého sa nedá dojesť a nekonečnou pohodou, ktorú tu zažívate. No k tomu pridajte nezameniteľnú južanskú uvravenosť a pohostinnosť – Apúlijčania vám otvoria dvere svojich príbytkov aj sŕdc, tu zažijete to úchvatné stolovanie za letného večera na ulici, kde rodina, susedia, známi, okoloidúci klebetia od všetkom možnom, prekrikujú sa, smejú, gestikulujú...

Bonusom oproti Maldivám je určite aj príroda, pretože Apúlia zďaleka nie je len o plážach, ale aj o nádhernom zelenom stredozemí. K tomu sa môže pýšiť aj bohatou históriou a architektúrou (na niektorých miestach prelínajúcu rímske s gréckymi dejinami).

No a samozrejme, lahodnou južanskou kuchyňou! Ak v Apúlii niečo nikdy nechýba, je to jedlo na stole. V akejkoľvek časti dňa a v akejkoľvek časti tohto regiónu. Určite ochutnajte pasticciotto – zvonku chrumkavý a zvnútra mäkký koláčik s vanilkovým krémom. Typická je aj tunajšia salentská káva na ľade, alebo caffe leccese – espresso s ľadom a mandľovým mliekom. Nesmiete vynechať orecchiette con cime di rapa – teda cestovu v tvare ušiek s repou-okrúhlicou, alebo tiellu di riso – rizoto so slávkami.
Chýrna je tu burrata – sy s úžasnou maslovou štruktúrou, ktorému nechýba už nič, iba čerstvá bazalka. Typickým malým jedlom k vínu sú taralli – chutné chrumkavé praclíky s olivovým olejom a bielym vínom, do niektorých sa pridávajú aj semienka feniklu či cibule. Z vín je tu najslávnejšie Primitivo di Manduria.

A ktoré konkrétne destinácie sa v Apúlii oplatí vidieť?


1. Tremiti – čarovné súostrovie, najlepšie dostupné z mestečka Vieste. Šesť ostrovov je obklopených krištáľovo čistými vodami, ide o čiastočne chránenú morskú prírodnú rezerváciu. Na ostrovoch San Nicola a San Domino, ktoré sú ako jediné obývané, sa nachádzajú zaujímavé pamiatky, ktoré rozprávajú históriu rímskych čias. Čisté more, príjemné podnebie, krásne pobrežie a bohatá príroda zo súostrovia robia malý kúsok raja.

 

2. Bari – staré mesto a pobrežie
Bari je hlavným mestom Apúlie a jeho historické centrum je naozaj pôvabné a autentické. Moderný rytmus súčasnosti sa tu mieša so starobylými tradíciami. Ukážka bohatej románskej architektúry je chrám San Nicola. Prechádzajte sa uličkami mesta s jeho typickým ruchom, možno zazriete ženičky, ručne pripravujúce domáce cesto, ochutnajte na trhu tunajšiu focacciu, alebo sgagliozze – kocky vyprážanej polenty. Ak máte chuť na dlhšiu prechádzku, vyberte sa po pobreží smerom do pôvabného mestečka Polignano a mare, ktoré vám vezme dych.

 

 

 

3. Alberobello

Samozrejme, v Apúlii chce každý vidieť záhadné a jedinečné trulli – biele kupolovité domčeky, postavené akoby pre škriatkov. Srdcom údolia Valle d´Itria (alebo Valle di trulli), kde je najvyššia koncentrácia týchto kamenných vidieckych stavieb je Alberobello. Toto „hlavné mesto trulli“ sa dostalo v roku 1996 na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Prechádzka po jeho historickom centre je ako skok do celkom iného storočia a atmosféry, uprostred ktorej zabúdate na všetko ostatné.

 

4. Lecce

Nádherné a elegantné mesto pre všetkých milovníkov umenia, histórie, architektúry. Považuje sa za barokové kráľovstvo južného Talianska. Fasády palácov, kostolov, ale aj balkóny obyčajných súkromných domov, to všetko je dotknuté nádhernou barokovou ozdobnosťou. V Lecce môžete navštíviť aj rímsky amfiteáter, židovskú štvrť, hrad Karola IV. a mnohé ďalšie perly tohto mesta.

 

 

 

5. Otranto
Jedna z najkrajších destinácií v Apúlii. Biele domčeky, úzke uličky, všade kvitnúce pestrofarebné kvety, výhľad na nádherné more, ale aj Aragónsky hrad a impozantná katedrála so vzácnou mozaikou stromu života – to všetko nájdete v Otrante na jednom mieste. Neďaleko Otranta je skalnatá zátoka Porto Badisco – raj pre potápačov s fascinujúcim podmorským svetom.

 

6. Santa Maria di Leuca
Ak chcete byť na najjužnejšom cípe celej Apúlie, musíte zájsť do Santa Maria di Leuca, kde sa stretáva Jadranské a Iónske more. Mestečko s nádherným členitým pobrežím a prírodnými jaskyňami, ktoré môžete obdivovať počas atraktívnej plavby loďou.
Námestie svätyne, kde sa nachádza známy tunajší maják, má úžasný výhľad na more, a práve odtiaľto môžete obdivovať tie najkrajšie západy slnka v celom regióne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies