Spolupráca Slovenska a Česka v oblasti obrany má dostať čoskoro konkrétnu podobu

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 13:29 • 2 min
Spolupráca Slovenska a Česka v oblasti obrany má dostať čoskoro konkrétnu podobu

BRATISLAVA - Spolupráca Slovenska a Českej republiky v oblasti obrany by mala dostať konkrétnu podobu na spoločnom zasadnutí vlád, ktoré bude o dva týždne v Skalici.

slovakia

left justify in out

„Na spoločnej vláde budú podpísané minimálne dva dokumenty,“ povedal minister obrany Martin Glváč po spoločnom rokovaní s českým partnerom Martinom Stropnickým. „Myslím, že budeme v úplne konkrétnych veciach podpisovať možno aj ďalšie dokumenty. Nebudú to len memorandá o porozumení, ale vysoko konkrétne veci, kde pôjdeme do spoločných projektov,“ vyjadril sa Glváč.

 

Český minister obrany Martin Stropnický tiež hovorí, že spoločné rokovanie vlád 24. apríla prinesie konkrétnosti. „Pripravujeme si veľmi konkrétne body materiálov na spoločné zasadnutie vlád,“ dodal. Ministri dnes podľa Glváča hovorili napríklad o spoločnom zdieľaní kapacít vzdušných síl, o výcviku pozemných síl či spolupráci vo vysokom vojenskom školstve. 

 

Obaja ministri sa vyjadrili aj k štvrtkovému vyhláseniu šéfa NATO Andersa Fogh Rasmussena, ktorý bol na návšteve v Českej republike. Do Prahy priniesol podľa českých Hospodářskych novin správu NATO, ktorá hovorí o tom, že ak krajina nepridá peniaze na armádu, v prípade skutočnej vojny nebude aliancii príliš platná. Podľa Stropnického zavíta Rasmussen aj na Slovensko. „Dovolím si tipovať, že bude hovoriť podobne,“ uviedol český minister. Podľa neho ide v prípade NATO o kolektívnu obranu a diel každého štátu musí byť úmerný k jeho ekonomickej sile. „Ale predsa tam musí byť vôľa rozpočty neznižovať,“ povedal s tým, že Česko nedostalo pri hodnotení Rasmussena päťku. „Pre mňa je to svojím spôsobom pri vyjednávaní o rozpočte pomoc,“ dodal. 

 

Podľa Glváča je naša armáda na tom podobne ako česká. „V niektorých segmentoch aj horšie,“ podotkol. Podľa neho bude situácia na Ukrajine tlačiť na zmenu štruktúry a pôsobenia ozbrojených síl v tomto teritóriu. Povedal tiež, že aj pri obmedzenom rozpočte je plán naštartovať ešte pred letom najvýraznejšie akvizičné projekty za posledných desať rokov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies