Máme pre vás tip, kde si na Slovensku zalyžujete a to aj napriek nevôli konzília odborníkov

NETKY.SK • 4 December 2020, 10:55 • 2 min
Máme pre vás tip, kde si na Slovensku zalyžujete a to aj napriek nevôli konzília odborníkov

BRATISLAVA – Jediným otvoreným lyžiarskym strediskom na Slovensku bude Park Snow Donovaly a to aj napriek tomu, že konzílium odborníkov nesúhlasí so zahájením lyžiarskej sezóny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo štvrtkovej online diskusii informoval minister dopravy Andrej Doležal, že konzílium odborníkov zamietlo otváranie lyžiarskych stredísk na Slovensku minimálne do konca tohto roka. Toto rozhodnutie dnes zároveň prednesie aj na rokovaní pandemickej komisie.

 

"Konzílium odborníkov zajtra, teda v piatok na rokovaní pandemickej komisii vlády odporučí sprísnenie opatrení vrátane uzatvorenia zimných lyžiarskych stredísk. To znamená, že minimálne do začiatku januára môžeme zabudnúť na lyžiarsku sezónu," uviedol Doležal.

 

img

 

Aj napriek tomu, že všetky lyžiarske strediská vyčkávajú na konečný verdikt a rešpektujú názory odborníkov, jedine Park Snow Donovaly už dnes (4. decembra) víta prvých lyžiarovMajiteľom pritom nie je nikto iný ako predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý sa aktuálne lieči z dopravnej nehody. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Rakúšania si razia vlastnú cestu, už čoskoro spustia lyžiarsku sezónu

 

Nejasnosti využili vo svoj prospech

Kollárove stredisko využilo dieru a nejasnosti v opatreniach, pričom odignorovalo nie len názory odborníkov, ale aj vyjadrenia samotného ministra. 

 

Nad ich prevádzkou pritom aj naďalej visí obrovský otáznik, pretože posledné slovo bude mať aj tak hlavný hygienik Ján Mikas. Avšak podľa jeho posledných vyjadrení, otváraniu stredísk nie je príliš nakonený. Obáva sa nadmernej mobility obyvateľstva. 

 

Iný názor má profesor Vladimír Krčméry. Ten je presvedčený, že aktivita na čerstvom vzduchu je veľmi prospešná a posilňuje imunitný systém, preto nevidí problém v tom, aby sa prevádzka v lyžiarskych strediskách spustila. Samozrejme za prísnych epidemiologických opatrení.

 

Súvisiaci článok: Doležal to povedal jasne, lyžiarske strediská sa tento rok už s určitosťou neotvoria!

 

Kollár to riskne

Kollárovi však aktuálne nič nebráni v tom, aby Donovaly otvoril, keďže nie je vydaný oficiálny zákaz a strediská môžu zatiaľ fungovať za prísnych bezpečnostných opatrení.  

 

Park Snow Donovaly o zahájení lyžiarskej sezóny informoval v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Oznámenie o spustení prevádzky prišlo pritom iba pár hodín po tom, ako Doležal informoval o výsledku rokovania konzília odborníkov.

 

img

 

„Lyžovačka na Donovaloch v časti Zahradište už od piatka 4. decembra 2020, vrátane večerného lyžovania,“ napísal Park Snow Donovaly na Facebooku s tým, že lyžovať sa bude aj vo večerných hodinách. 

 

Zároveň návštevníkov vyzvali, aby dodržiavali protipandemické opatrenia ako sú minimálne 2 metrové odstupy v radách, prekrývanie si horných dýchacích ciest či prísnu hygienu rúk

 

 

Prečítajte si tiež: Kamarátky Borisa Kollára si zo zdravotných sestier chceli spraviť čašníčky. Po konflikte prídu o vianočné odmeny

 

Krajiny ako Taliansko, Nemecko a Francúzsko pritom apelujú na Európsku komisiu, aby vydala platné nariadenie o zákaze lyžovačiek počas vianočných sviatkov.

 

Cieľom je zamedziť šíreniu koronavírusu medzi dovolenkármi. Toto však už odmietlo susedné Rakúsko, ktoré otvorí svoje lyžiarske strediská na Štedrý deň. Zatiaľ sa však na svahy dostanú iba Rakúšania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies