Spojené štáty zrušia obchodné sankcie voči Mjanmarsku

NETKY.SK • 14 September 2016, 21:47 • 2 min
Spojené štáty zrušia obchodné sankcie voči Mjanmarsku

WASHINGTON - Spojené štáty zrušia dlhoročné obchodné sankcie uvalené voči Mjanmarsku. Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama po tom, ako na svoju prvú oficiálnu návštevu USA pricestovala mjanmarská líderka a prodemokratická aktivistka Aun Schan Su Ťij, píše stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Prístup Mjanmarska k obchodným výhodám určeným na pomoc chudobnejším krajinám bol pozastavený v roku 1989 vzhľadom na porušovanie ľudských práv v tejto krajine. Obama uviedol, že Mjanmarsko, vzhľadom na to, že sa zbavuje desaťročia trvajúcej vojenskej diktatúry, bude môcť využívať zvýhodnené clá.

 

Šéf Bieleho domu potvrdil tento krok v liste adresovanom Kongresu, pričom zaradil Mjanmarsko na zoznam krajín, ktoré sú vyňaté spod povinnosti platiť vysoké dovozné poplatky.

 

Su Ťij sa následne stretla s Obamom v Bielom dome. Čaká ju i stretnutie s ďalšími americkými predstaviteľmi vrátane ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho a členov Kongresu, dopĺňa agentúra Reuters.

 

Očakáva sa, že Obama bude s mjanmarskou političkou rokovať o ďalšej fáze stiahnutia sankcií, investíciách a pomoci Washingtonu pri prechode Mjanmarska k demokratickému systému.

 

Aun Schan Su Ťij, ktorá ako opozičná líderka strávila 15 rokov v domácom väzení, doviedla svoju Národnú ligu za demokraciu (NLD) vo vlaňajších parlamentných voľbách k víťazstvu, čím sa ukončila dlhoročná vláda vojenskej junty.

 

Su Ťij sa v utorok v Londýne stretla s britskou premiérkou Theresou Mayovou, deň predtým aj s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom.

 

Pre líderku ide o prvú cestu do mimoázijskej krajiny od víťazstva jej strany v minuloročných voľbách, po ktorých prijala post šéfky mjanmarskej diplomacie a hlavnej štátnej radkyne, čo je v Mjanmarsku de facto predsedníčka vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies