Spojené štáty začnú v marci cvičiť ukrajinských vojakov

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:35 • 2 min
Spojené štáty začnú v marci cvičiť ukrajinských vojakov

ŠTETÍN - Americká armáda začne v marci s výcvikom ukrajinských vojakov, ktorí na východe krajiny čelia ozbrojenému odporu Ruskom podporovaných separatistov. Oznámil to dnes generál Ben Hodges, ktorý stojí na čele centrálneho velenia pozemných síl NATO (LANDCOM).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súčasne varoval, že do bojov o východoukrajinské mesto Debaľceve sú priamo zapojení aj ruskí vojaci, uviedla agentúra Reuters. 

 

Na plánovanej výcvikovej misii sa podľa Hodgesa bude podieľať jeden prápor amerických vojakov, ktorí budú cvičiť tri prápory ukrajinskej armády. 

 

"Budeme ich cvičiť v bezpečnostných úlohách, v zdravotníckych úlohách, ako operovať v prostredí, kde Rusi rušia komunikáciu a ako sa chrániť pred ruskou a povstaleckou delostreleckou paľbou," uviedol generálporučík Hodges, ktorého citovala agentúra Reuters. 

 

Jeho vyhlásenie odznelo počas návštevy základne Severoatlantickej aliancie v Štetíne na severozápade Poľska. 

 

Hodges tiež varoval, že ak uspeje pokračujúca povstalecká ofenzíva voči mestu Debaľceve v Doneckej oblasti, separatisti môžu obrátiť svoju pozornosť na strategické prístavné mesto Mariupol. 

 

"Je úplne evidentné - z množstva munície, druhu vybavenia - že v oblasti Debaľceve prebieha priama ruská vojenská intervencia," vyhlásil v Štetíne americký generál. 

 

V blízkosti ukrajinských hraníc je podľa neho rozmiestnených desať práporov ruskej armády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies