Spojené štáty uvažujú o zavedení nových ciel, môže to postihnúť aj európske krajiny

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 11:09 • 2 min
Spojené štáty uvažujú o zavedení nových ciel, môže to postihnúť aj európske krajiny

WASHINGTON - USA sa budú snažiť zaviesť nový druh ciel pre krajiny, ktorých hodnota národnej meny sa pohybuje pod úrovňou doláru.

slovakia

left justify in out

Dnes (23.5.) ministerstvo obchodu USA oznámilo, že navrhuje predpis, ktorým by bolo možné zaviesť clá na produkty zo štátov, ktoré zámerne znehodnocujú svoje národné meny voči americkému doláru za účelom zvýšenia exportu. Výsledkom by mohlo byť ďalšie zvýšenie ciel na čínsky tovar.

 

Okrem iného by to mohlo postihnúť aj iné krajiny ako Japonsko, Južnú Kóreu, Indiu, či dokonca aj štáty v Európe Nemecko a Švajčiarsko. Nie je to však náhoda, že sa jedná práve o tieto krajiny. Americké ministerstvo financií totiž kontroluje ich činnosť na devízovom trhu. 

 

img

 

Ministerstvo obchodu uviedlo, že navrhovaný predpis by k bežnému procesu zavádzania antisubvenčných ciel pripojil nové kritérium podhodnocovania meny.

 

"Táto zmena by varovala zahraničných exportérov, že ministerstvo obchodu môže vykompenzovať devízové stimuly, ktoré poškodujú odvetvia v USA," uviedol americký minister obchodu Wilbur Ross. "Iné krajiny už nebudú môcť využívať politiku výmenných kurzov na znevýhodňovanie amerických pracovníkov a firiem."

 

 

Ministerstvo nešpecifikovalo konkrétne kritériá, ktoré chce využívať pri posudzovaní, či je cena nejakého produktu v USA umelo podhodnotená z dôvodu menovej devalvácie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies