Ľudia sa búria proti lockdownu. Demonštranti už stihli podpáliť odberné miesto a viaceré autá

NETKY.SK • 25 Január 2021, 10:15 • 2 min
Ľudia sa búria proti lockdownu. Demonštranti už stihli podpáliť odberné miesto a viaceré autá

AMSTERDAM – V krajine tulipánov vláda schválila zákaz nočného vychádzania, čo sa však nepozdáva verejnosti, ktorá vyšla do ulíc vyjadriť svoju nespokojnosť. Počas víkendu došlo na viacerých miestach k výtržnostiam a najrozsiahlejším demonštráciám od vypuknutia pandémie.

slovakia

left justify in out

Ulice holandských miest zaplnili davy nespokojných ľudí, ktorým sa nepáčia nové prísnejšie reštrikcie s cieľom zastaviť šírenie koronavírusuzákaz nočného vychádzania, ktorý v krajine platí po prvý krát od 2. svetovej vojny.

 

V nedeľu došlo na viacerých miestach k výtržnostiam, pri ktorých polícia zatkla viac ako 200 ľudí. informovala o tom agentúra DPA.

 

V Haagu podpálili viacero áut

Demonštranti pred holandským parlamentom v Haagu podpálili viacero áut, hádzali do polície kamene a petardy. Na juhu krajiny v provincii Limbursko sa napätie tak vystupňovalo, že musela zasiahnuť vojenská polícia.

 

 

V meste Enschede neďaleko nemeckej hranici sa terčom výtržníkov stala nemocnica, do ktorej hádzali kamene. Ozbrojeným zložkám sa situáciu podarilo dostať pod kontrolu až okolo polnoci.  

 

Prečítajte si tiež: V Holandsku so značným oneskorením spustili očkovanie proti ochoreniu COVID-19, vláda čelí obrovskej kritike

 

Polícia použila vodné delá

Počas víkendu sa sociálnymi sieťami začali šíriť rôzne výzvy, ktoré burcovali ľudí k násilnostiam. Ako skonštatoval minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus, takéto konanie protestujúcich nemá nič spoločné so slobodou prejavu. „Je to kriminálne správanie," zhodnotil Grapperhaus.

 

Polícia ešte počas dňa v Amsterdame a Eindhovene ukončila nepovolené demonštrácie vodnými delami. Proti krízovým opatreniam protestovali stovky demonštrantov, ktorí napádali policajtov.

 

 

Z Eindhovenu, kde zadržali vyše 30 ľudí, hlásili aj vyplienené obchody a podpaľačstvo. V Amsterdame bolo zadržaných asi 170 osôb.

 

Ako uvádza agentúra AP, nedeľné šialenstvo v uliciach je jednoznačne najhoršou a najrozsiahlejšou demonštráciou od začiatku pandémie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Holandsko mení pravidlá pre Slovákov!

 

V plameňoch skončilo aj odberné miesto

V Amsterdame sa pritom nepovolený protest konal už druhú nedeľu po sebe. V sobotu v meste Urk boli dokonca zatknutí mladíci, ktorí večer podpálili mobilné odberové miestostrážcov zákona ohrozovali petardami.

 

Práve v sobotu večer vstúpil do platnosti zákaz nočného vychádzania v Holandsku. Obyvatelia krajiny nemôžu opúšťať domovy od 21:00 do 4:30 hodiny.

 

Za porušenie nariadenia im hrozí pokuta vo výške 95 eur. Iba počas prvej noci ju polícia udelila 3600 ľuďom. Školy a obchody sú v Holandsku zatvorené od polovice decembra, pričom bary a reštaurácie ešte o dva mesiace dlhšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies