Seniori sa jednorazového príplatku k dôchodku nedočkajú. Poslanci odmietli návrh z dielne Hlas-SD

NETKY.SK • 26 November 2021, 14:46 • 2 min
Seniori sa jednorazového príplatku k dôchodku nedočkajú. Poslanci odmietli návrh z dielne Hlas-SD

BRATISLAVA - Návrh zákona mal reflektovať na rapídne zdražovanie cien potravín a energií.

slovakia

left justify in out

Nárok poberateľov dôchodkových dávok na výplatu jednorazového príplatku k dôchodkovej dávke v roku 2022 sa nezavedie. Plénum Národnej rady (NR) SR v piatok odmietlo návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD. Rovnako plénum neprijalo ani novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii z ich dielne.

 

"Hlas-SD a jeho poslanci podporili každý jeden vládny návrh zákona, ktorý ako tak súvisel s pandémiou a mal buď zmierniť jej následky, alebo zachrániť ľudské životy. Na rozdiel od koalície, ktorá nenašla ani raz v sebe povznesenie nad svoje pravidlo, že by mala pred očami viac ľudí ako politický súboj. Od koalície sme sa takejto podpory nikdy nedočkali. Je to jej hanba, nie naša, nás jej negatívne hlasovania neodradia," uviedol nezaradený poslanec a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

 

 

Skupina poslancov predložila návrh zákona o sociálnom poistení z dôvodu, že jedno kompenzačné opatrenie v podobe zachovania mechanizmu garantujúceho minimálnu valorizáciu dôchodkov NR SR na októbrovej schôdzi odmietla. Zámerom bolo adekvátne reagovať na prudký nárast spotrebiteľských cien v roku 2021, ktorý výrazne zasiahol aj domácnosti poberateľov dôchodkov. Príspevok mal slúžiť ako jednorazová kompenzácia mimoriadne zvýšených životných nákladov v rokoch 2021 a 2022.

 

img

 

Návrhom zákona o konkurze a reštrukturalizácii sa malo docieliť, aby exekútori nevymáhali dlhy, ktorých boli dlžníci zbavení rozhodnutím konkurzného súdu. Predkladatelia poukázali na to, že v praxi dochádza k situáciám, keď je síce dlžník zbavený dlhov na základe rozhodnutia konkurzného súdu, ale dlžníkovi sa exekučné konania nezastavia automaticky.

 

"O ich zastavení musí v zmysle súčasného znenia zákona rozhodnúť buď exekučný súd, alebo exekútor, čo v mnohých prípadoch trvá aj dva roky," skonštatovali.

 

Prečítajte si tiež: Poslanci hovorili aj o bezdomovcoch a úžerníkoch. Vymysleli tento nápad, ako pomôcť

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona