Spojené štáty a Británia čelia tlaku na zredukovanie svojho jadrového arzenálu

NETKY.SK • 8 December 2014, 16:44 • 2 min
Spojené štáty a Británia čelia tlaku na zredukovanie svojho jadrového arzenálu

VIEDEŇ - Spojené štáty a Británia sa dnes po prvý raz zúčastnili na medzinárodnej konferencii o humanitárnom dopade jadrových zbraní, ktorá sa koná vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Obe mocnosti čelili tlaku zúčastnených strán na zredukovanie svojho atómového arzenálu, píše agentúra Reuters.
     

Ďalšie tri oficiálne uznané krajiny s jadrovým vojenským potenciálom - Rusko, Francúzsko a Čína - sa rokovaní, naplánovaných na 8. a 9. decembra, nezúčastnili. Mnohé zo 157 zastúpených štátov kritizujú príliš pomalý posun v jadrovom odzbrojovaní. Konferencia je treťou zo série podujatí, ktorá odštartovala vlani.
     

Rokovanie prichádza v čase, keď sa začína hovoriť o novej studenej vojne medzi Západom a Ruskom na pozadí ukrajinskej krízy, počas ktorej ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil význam jadrového arzenálu Moskvy.
     

Podľa rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza je prítomnosť dvoch z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN "prvým úspechom" konferencie. "Je najvyšší čas posunúť sa od slov k reálnym činom," podotkol šéf rakúskej diplomacie.
     

Zmienených päť štátov s potvrdeným atómovým arzenálom v roku 1970 na základe Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) súhlasilo s postupnou likvidáciou svojich atómových bômb. Krajiny bez jadrových zbraní zase prisľúbili, že sa nebudú usilovať o ich získanie. Konferencia, na ktorej sa opäť preskúma táto dohoda, je naplánovaná na budúci rok.
     

Viedenskej konferencie sa zúčastnili i predstavitelia Pakistanu a Indie, ktoré obe vlastnia jadrové zbrane. Prítomný bol aj zástupca Iránu, čeliaceho podozreniam z úsilia o vyrobenie atómovej zbrane. Izrael, jediná blízkovýchodná krajina, u ktorej sa vlastníctvo jadrového arzenálu predpokladá, sa konferencie nezúčastnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies