Spomedzi Slovákov je 30% abstinentov

NETKY.SK • 17 August 2023, 10:30 • 2 min
Spomedzi Slovákov je 30% abstinentov

Bratislava-Najnovšie výsledky prieskumu ukazujú zaujímavé čísla, spomedzi mládeže do 18 rokov podľa prieskumu alkohol nikdy nepilo 51,3 percenta opýtaných

slovakia

left justify in out

O tom, že Slováci majú vraj kladný vzťah k alkoholu, kolujú už rôzne legendy. Tak, ako vždy, aj tu je realita iná, ako sa o nás šíria klebety. Nie každý Slovák či Slovenka inklinuje k alkoholu. Sú pôžitkári, ktorí si alkoholické nápoje vychutnávajú len príležitostne, iní štamgasti si ich doprajú takmer denne. Čoraz viac sa rozširujú rady vyznávačov nealkoholických nápojov. Aj výrobcovia nápojov už ponúkajú nielen alko, ale aj nealko verzie vo svojom portfóliu. Najnovší prieskum potvrdil, že vyše 30 percent Slovákov tvoria abstinenti.


Z nich alkohol nikdy nepilo 14,7 percenta. Ďalších 15,5 percenta ho pilo dávnejšie ako pred jedným rokom. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre ministerstvo zdravotníctva. Realizoval sa od 2. mája do 12. júna 2023 na vzorke 5031 respondentov vo veku od 15 do 64 rokov. "Viac ako pätina opýtaných (20,5 percenta) pije alkohol viackrát do týždňa. Päť alebo viac pohárov alkoholického nápoja pri jednej príležitosti pije denne 2,3 percenta respondentov a aspoň raz do týždňa ďalších 12,5 percenta respondentov," priblížili z rezortu.

Medzi mládežou do 18 rokov podľa prieskumu alkohol nikdy nepilo 51,3 percenta opýtaných. "Naopak, až 17,2 percenta ho pilo v priebehu posledných 30 dní a 7,3 percenta ho pije aspoň raz za týždeň," upozornili z ministerstva. Cigarety, cigary, fajku alebo elektronickú cigaretu denne fajčí 26,1 percenta Slovákov.

"Najviac ľudí, ktorí fajčia denne, je vo vekovej skupine 45 - 54 rokov (29 percent), medzi mladými do 35 rokov fajčí denne 22,7 percenta," doplnili z rezortu. Poukázali na to, že počet fajčiarov na Slovensku klesá. "V roku 2019 to bolo až 32,1 percenta," dodali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies