Neviete zaspať? Nie ste sami. Čísla sú alarmujúce!

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 10:43 • 2 min
Neviete zaspať? Nie ste sami. Čísla sú alarmujúce!

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň zdravého spánku. Máme ho však čoraz menej. Zo štatistík Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyplýva, že počet ľudí trpiacich poruchami spánku výrazne narastá. Zatiaľ čo v roku 2020 lekári predpísali lieky proti nespavosti približne 40 000 poistencom VšZP, minulý rok ich bolo už 85 000.

slovakia

left justify in out

Kvalitný  spánok je dôležitý pre fyzické i psychické zdravie. Jeho dlhodobý nedostatok zvyšuje riziko rôznych zdravotných problémov, od depresií až po kardiovaskulárne ochorenia. Práve liečba porúch spánku predchádza rozvoju týchto ochorení. Pomáha vyhnúť sa aj ďalším ťažkostiam, ako sú nervozita, znížená imunita, zhoršená schopnosť učiť sa, pamätať si, regulovať vlastné emócie a tiež vyhodnocovať emócie druhých.

 

img

 

„Čísla sú alarmujúce – počas pandémie sa počet ľudí užívajúcich lieky na nespavosť zdvojnásobil. Zatiaľ čo v roku 2020 sa liečilo na niektorý z typov spánkovej poruchy približne 40 000 našich poistencov, v roku 2021 ich počet stúpol až na 85 000. Príčinou môže byť nielen psychické napätie spôsobené pandémiou, ale aj samotné ochorenie Covid-19, ktorého dlhodobým následkom je práve nespavosť, a to bez ohľadu na vek,“ hovorí manažérka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová. 

 

Dodáva, že lieky na spanie užívajú častejšie ľudia nad 45 rokov, ale až 68 % poistencov, ktorí ich berú, má 65 rokov a viac. „Vlani bol tento druh liečiv indikovaný aj 193 deťom do 18 rokov,“ upresňuje Peterová. V roku 2021 VšZP uhradila svojim poistencom lieky na spanie v hodnote 750 000 eur.

 

S problémami pomáhajú odborníci

 

Téme spánok sa venuje pri príležitosti Medzinárodného dňa zdravého spánku aj najnovšia časť podcastu Všeobecne o zdraví. „Na optimálne fungovanie počas dňa potrebuje väčšina dospelých ľudí sedem až deväť hodín spánku. Ak človek spí dlhodobo menej, môžu sa objaviť problémy, ktoré sa prejavujú neschopnosťou zaspať, nočným bdením a budením či nekvalitným spánkom,“ vysvetľuje v podcaste certifikovaná spánková poradkyňa pre deti a bábätká Zuzana Guzmická.

 

Človek by mal vyhľadať odborníka, ak nekvalitný spánok zasahuje do jeho každodenného fungovania a spôsobuje mu psychické či fyzické ťažkosti.

 

img

 

„Odporúčam skôr kognitívno-behaviorálnu terapiu so spánkovým odborníkom a nastavenie dobrej spánkovej hygieny. Lieky na spanie by mali byť až posledným riešením insomnie. Pomôžu nám síce zaspať, avšak nepomáhajú s kvalitným spánkom a ráno sa pacient často budí unavený a omráčený,“ hovorí odborníčka na spánok.

 

Tínedžeri trpia extrémnym nedostatkom spánku

 

img

 

Špeciálnou skupinou v rámci porúch spánku sú deti a tínedžeri. „V poslednej dobe považujeme práve tínedžerov za najviac ohrozených spánkovou depriváciou. Spia s mobilmi pri hlavách, laptopy majú otvorené, až kým nejdú spať, a to všetko negatívne ovplyvňuje  ich spánok. Mladí ľudia sú v strese aj pre sociálne siete – z toho kto im čo lajkol a komentoval, mávajú často úzkostné stavy, ktoré, prirodzene, blokujú spánok,“ vysvetľuje spánková poradkyňa Zuzana Guzmická a dodáva, že najmä malé deti, ktoré majú časté nočné budenie a nekvalitný spánok, môžu mať v budúcnosti problémy so správaním a zvládaním emócií.

 

Správna spánková hygiena

 

Predchádzať ťažkostiam so spánkom pomáha u detí správna spánková hygiena a zdravý životný štýl.

 

img

 

 „Dĺžka denného spánku, večera, spôsob uspávania, spánkové prostredie, teplota v spálni, svetlo, elektronika, wifi, sledovanie televízie či tabletu už dve hodiny pred spaním, ale aj to, čo dieťaťu v posteli čítame, ovplyvňuje kvalitu jeho spánku. Spánok podporuje dostatok pohybu a motorických aktivít, pri ktorých sa deti doslova vybijú, ale aj zdravá predspánková rutina s knihou namiesto sledovania televízie. Aj čaj z medovky či levanduľový esenciálny olej dokážu upokojiť myseľ a pripraviť ju na pokojný odpočinok,“ vysvetľuje Zuzana Guzmická. V podcaste takisto priblížila, čo všetko vplýva na spánok nielen detí, ale aj dospelých a seniorov, prečo sa kvalita spánku vekom zhoršuje a koľko nočných budení bábätiek je ešte v poriadku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Aj nadmerné užívanie vitamínov a minerálov predstavuje zdravotné riziká

 

Nový diel podcastu nájdete v aplikáciách Spotify, Apple Podcasts a na stránke VšZP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies