Spišské múzeum upozorňuje na zastaralé požiarne systémy na hrade

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 10:30 • 2 min
Spišské múzeum upozorňuje na zastaralé požiarne systémy na hrade

LEVOČA/SPIŠSKÉ PODHRADIE - Systémy protipožiarnej ochrany na Spišskom hrade sú zastaralé a je potrebné do ich výmeny pravidelne investovať. V reakcii na nedávny rozsiahly požiar pamiatok v Banskej Štiavnici to uviedla vedúca oddelenia investičnej a prevádzkovej činnosti Slovenského národného múzea (SNM) - Spišské múzeum v Levoči Zdenka Sninčáková.

slovakia

left justify in out

"Objekt národnej kultúrnej pamiatky, ktorá je zapísaná do zoznamu UNESCO, je pod našou správou. Pamiatka je aktuálne chránená pred požiarmi v zmysle platných predpisov, je tam stála bezpečnostná služba, ktorej úlohou je aj protipožiarna ochrana a monitoring situácie a požiarna hliadka objektu," uviedla Sninčáková. Priestranstvá, teda exteriér a jednotlivé objekty, sú spolu s interiérom vybavené tiež predpísaným označením.

 

"Negatívnou a nebezpečnou skutočnosťou je, že tohto roku SNM z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov nevykonalo pravidelnú údržbu hradného kopca, ktorý má v správe, a to ešte pred začatím vegetačného obdobia. Tá spočíva v odstránení, vykosení a vyklčovaní ročných prírastkov krovín, drevín a hlavne suchých rozľahlých trávnych porastov. Ide o opatrenia realizované v mimoriadne rizikových podmienkach, na skalnatých bralách, v násypových a prepadliskových miestach. Na to SNM nemá a nemôže mať príslušné oprávnenia, ani personálne a materiálové vybavenie, a zabezpečovala ich každoročne dodávateľským spôsobom," ozrejmila Sninčáková.

 

img

 

Dodala, že protipožiarne kontroly sa vykonávajú v zmysle platných predpisov raz za štvrťrok, monitoring je vykonávaný nepretržite. V objektoch, kde je inštalovaný elektronický a hlasový požiarny systém, sa vykonávajú denné, mesačné, štvrťročné kontroly a revízia jedenkrát ročne v zmysle platných predpisov. Sninčáková dodala, že hrad je poistený, aktuálnu poistnú zmluvu má Ministerstvo kultúry SR platnú do konca tohto roka. "Tá je plne v kompetencii rezortu, nie generálneho riaditeľstva SNM a ani nás, ako samostatného múzea," objasnila vedúca.

 

V súvislosti s ochranou pamiatok pred požiarmi je podľa nej dôležité pravidelné prideľovanie finančných prostriedkov na prevádzku a údržbu v zodpovedajúcej výške. Cieľom je nielen vykonať pravidelné kontroly, ale aj investovať do postupnej výmeny a modernizácie systémov protipožiarnej ochrany. "Tie sú vo vzťahu k súčasnému technologickému vývoju na trhu už viac ako zastaralé a dávno prekročili dobu životnosti," skonštatovala Sninčáková. Bolo by podľa nej potrebné vytvoriť a realizovať projekt finančnej podpory na moderné technické vybavenie organizácie zásahovými prostriedkami a vybavením na prvotnú ochranu pred šíriacim sa požiarom a ochranou pred znehodnotením pri požiarnom zásahu. "V našom múzeu v súčasnosti nepripravujeme z dôvodu nepridelenia prostriedkov žiadne investície či opatrenia na posilnenie ochrany pamiatky pred požiarom," uzavrela Sninčáková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona