Slovensko je plné tajomstiev – ku ktorým miestam sa viažu najzaujímavejšie legendy?

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 10:08 • 2 min
Slovensko je plné tajomstiev – ku ktorým miestam sa viažu najzaujímavejšie legendy?

Naša krajina je priam stvorená na zrod mnohých legiend- vďaka rekordnému počtu hradov, zámkov a zrúcanín, ktorými sa pýšime, no aj ďalším zaujímavým historickým miestam, skrývajúcim viac či menej uveriteľné príbehy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Či už je na nich niečo pravdy, alebo vznikli čisto vďaka ľudskej fantázii a tvorivosti, vybrať sa na miesta spojené s tajomnými, strašidelnými, ale aj romantickými historkami môže byť celkom zaujímavou dovolenkovou alternatívou, ktorá poteší celú rodinu.
Poznáte najzaujímavejšie slovenské legendy?

1. Studňa na Trenčianskom hrade
Je dodnes jednou z najväčších atrakcií v rámci celej prehliadky. Nielen preto, že na Trenčianskom hrade nájdete studňu, vykopanú až do hĺbky 80 metrov (čo je vzhľadom k skutočnosti, že bola vyhĺbená v skale naozaj výnimočné), ale aj vďaka romantickému príbehu, ktorý sa k nej viaže. Turecký vojak Omar bol vraj tak zahľadený do krásnej Fatimy, držanej Štefanom Zápoľským na hrade, že sa rozhodol splniť panovníkovu podmienku na jej vyslobodenie – vykopať mu priamo na hrade studňu. Do troch rokov sa mu to vraj (za cenu niekoľkých ľudských životov) podarilo a Fatima mohla odísť s ním. V skutočnosti vraj studňa nevydala ani kvapku vody, no my môžeme pokojne ďalej snívať o veľkej láske, vďaka ktorej aj voda zo skaly vytryskla. Zaujímavosťou je, že 6. augusta o 19.30. môžete v areáli hradu vidieť jedinečné muzikálové predstavenie Studňa lásky v podaní Mestského divadla Trenčín.

 

2. Biela pani a Zelený dom, Bratislava
Jedna z najrušnejších a najstarších ulíc hlavného mesta, ktorá sa počas letných dovoleniek stáva turistickou tepnou a miestom príjemných ´korzovačiek´ by tiež vedela rozprávať veľa historických príbehov. Asi najznámejšia legenda sa viaže k Zelenému domu na rohu ulice a Hlavného námestia, v ktorom sa pred stáročiami konali zasadania krajinského snemu, župnej i mestskej rady, neskôr slúžil ako mestský šenk. Vždy o polnoci na Luciu sa tu vraj zjavoval duch Bielej pani, ktorú raz chudobný šenkár ponúkol súdkom lahodnej malvázie. Biela pani sa mu za to odvďačila veľkým majetkom, za čo jej tu šenkár nechával každý rok súdok malvázie. A chodí si poň vraj až dodnes. Zaujímavosťou domu je tiež fakt, že tu na divadelné predstavenia chodila aj samotná Mária Terézia.

3. Šintavská bosorka – horšia ako Báthoryčka
Všetci poznáme známu Alžbetu Báthory z Čachtíc, už menej sa hovorí o inej krvilačnej pani, s ktorou si vraj obyvatelia šintavského podhradia vytrpeli svoje. Anna Rosina Listhiusová, dcéra baróna Listhiusa bola vraj krásna, no o to krutejšia. Jej pôvabu podľahol palatín Stanislav Thurzo, vládca na Šintave, ktorý vraj za záhadných okolností zomrel práve preto, že ho Anna otrávila vínom. Následne si vzala Juraja Pogrányho, no aj ten vraj zomrel – ako inak – za záhadných okolností. Jej vláda sa vyznačovala krutosťou, vraj dala zabiť mnoho poddaných a služobníkov, v podzemí mala mučiareň, kde sa vraj vyžívala na týraní dospelých aj detí. Jej kruté výčiny sa diali  aj na neďalekom kaštieli v Seredi, neslávne známom mnohými tajnými chodbami. na svoju krvilačnosť doplatila, keď siahla na život slúžky, ktorá mala šľachtický pôvod. Bola odsúdená za 12 vrážd, no počet obetí bol údajne oveľa vyšší. Ak budete v okolí Šintavy, zájdite do Svoradovej jaskyne, na Zobor, alebo vrch Žibrica.

 4. Satan, Vysoké Tatry
Vrch Satan medzi Mlynickou a Mengusovskou dolinou (2 421 m) púta pozornosť už svojím názvom. Vraj sa pod ním ukrýva poklad, ktorý však neradno ísť hľadať, lebo satan na vás zhodí svoje kamene. Poklad tu mal ukryť poľský kráľ na úteku z krajiny a veľmi dlho ho hľadali dvaja bratia, ktorí už boli z hľadania tak unavení, že zvolali: „Tu nám už pomôže iba satan!“ Vtom sa pred nimi zjavil muž, ktorý im sľúbil bohatstvo za ich duše. Bratia súhlasili, satan ich zapriahol do roboty a miesto, kde vyorali jamu a do večera ju zaplnila voda sa dodnes nazýva Satanovo pleso. Bratov už, samozrejme, nikto nikdy nevidel, vrah zahynuli od toľkej námahy. Na vrchu Satana sa počas svätojánskej noci údajne dodnes stretávajú čerti.

5. Dóm svätej Alžbety a záhadný kameň
Vedeli ste o tom, že naša najväčšia katedrála ukrýva jeden-jediný kameň, ktorý keď posuniete alebo sa ho dotknete, spadne celý chrám? Vtedajší miestodržiteľ podľa legendy poveril stavbou košického dómu talianskeho staviteľa s úlohou zakomponovať do stien jeden kameň, ktorého posunutím alebo odstránením sa celá stavba zrúti. Staviteľ ho poslúchol, no úlohu splnil tak, že tento kameň urobil dutým a schová doňho plán s vyznačením tohto dôležitého bodu chrámu. Preto dodnes nikto nevie, o ktorý kameň ide a dóm, našťastie v plnej kráse stojí. Najvyhľadávanejšiu pamiatku Košíc ročne navštívi až 250 tisíc turistov, láka svojím Kráľovským schodiskom – jedným z piatich dvojitých točitých gotických schodísk v Európe, Celokovovým oltárom, údajne jediným v Európe, či výhľadom z veže. Jeden z chrličov vody dómu má vraj podobu manželky staviteľa.
 

6. Krásna Hedviga, Spišský hrad

Zatiaľ čo iné slovenské hrady sa spájajú s upírmi, bezhlavými príšerami, či krvavými vládkyňami, na Spiši majú aspoň ducha, ktorý bol výnimočne krásy. Hedviga bola sestrou vtedajšieho vládca hradu Filipa Drugeta. Keďže manželka mu po pôrode zomrela, o dcéru Barborku sa mala starať práve Hedviga. Keď nešťastnou náhodou Filip zabil synčeka poľského šľachtica, ten prisahal pomstu a vymyslel lesť. Poslal svojho vojaka, ktorý mal šarm a vedel spievať, aby sa vydával za trubadúra, a tak ho pustili do hradu. Hedviga sa doňho na prvý pohľad zapozerala, spustila pozornosť z netere a tú poľský nepriatelia uniesli. Obťažkaná pocitmi viny Hedviga skočila z hradnej veže do priepasti. Odvtedy vraj blúdi ako duch chodbami hradu. Jej podobizeň je údajne neznámym umelcom vytesaná do hradného múru. Ak sa odvážite stretnúť sa s jej duchom, vyberte sa na niektorú zo sobotňajších nočných prehliadok hradu.     

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies