1.decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Ochorenie však nie je doménou gayov, upozorňujú odborníci.

NETKY.SK • 1 December 2022, 11:39 • 2 min
1.decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Ochorenie však nie je doménou gayov, upozorňujú odborníci.

BRATISLAVA - To, že HIV je iba choroba homosexuálov, je mýtus. Vyvracia to aj skúsený infektológ, doktor Ľubomír Soják z Kliniky infektológie a geografickej medicíny v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Pred rokom sme chceli potešiť všetkých pacientov a čitateľov Netiek dobrou správou. K dispozícii mal byť už nový, depotný, teda postupne sa uvoľňujúci liek, injekcia, na HIV/AIDS. Čo sa však nezmenilo je fakt, že výskyt ochorenia je stále na vzostupe. Podľa slov erudovaného odborníka, doktora Ľubomíra Sojáka z Kliniky infektológie a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch sa na Slovensko dostane táto celkom nová liečba najskôr o rok. Podľa jeho slov tento stav spôsobila aj pandémia koronavírusu.

 

Odborník upozorňuje tiež na fakt, že ochorenie HIV rozhodne nie je iba ochorením gay orientovaných osôb. Je to mýtus.  Zdôrazňuje, že nakaziť sa možno rovnako pri heterosexuálnom styku. 

 

Ako je to s výskytom HIV v súčasnosti?

 

,,V poslednom období pozorujeme vzostup chorenia HIV. Neliečené ochorenie môže byť smrteľné. V súčasnosti sú našťastie k dispozícii moderné lieky a stále čakáme aj na registráciu depotnej, teda postupne sa uvoľňujúcej injekcie. Ako naznačujej jej názov, účinné látky sa z nej uvoľňujú postupne, čiže pacient je chránený pomerne dlhší čas, čo mu do života vnáša väčší komfort," hovorí odborník. 

 

Ako ďalej dodáva: ,,Vyliečiť samotné ochorenie zatiaľ nevieme, no naši pacienti na liečbe prežívajú desiatky rokov. Neumierajú na AIDS, posledné štádium HIV, ale tak ako aj väčšina iných ľudí, na iné, pridružené ochorenia.  Z prevencie je dôležité vyhýbať sa najmä náhodným sexuálnym kontaktom. Nie je to ochorenie gayov, pretože nakaziť sa možno aj pri heterosexuálnom styku, používaní nesterilných ihiel, či v tetovacích salónoch."

 

Pokiaľ cestujeme do krajiny s vysokým výskytom HIV, prípadne je naše správanie sa také, že to vyžaduje, možná je aj profylaxia, teda podávanie tabliet,ktoré môžu zabrániť prenosu ochorenia. ,,V takomto prípade stačí prísť na našu ambulanciu a po vyšetrení človek predpis na takúto liečbu dostane." zdôrazňuje doktor Soják.

 

V prípade, ak máme podozrenie na takéto ochorenie, môžeme požiadať o testovanie sa. Dá sa tak urobiť cestou všeobecného lekára, prípadne anonymne, prostredníctvom Národného centra pre HIV/AIDS.

V lekárňach sa tiež dajú kúpit testy na samodiagnostiku. Pomocou slín, či krvi môžeme počas niekoľkých minút relatívne spoľahlivo zistiť, či nie sme infikovaní.

 

 

 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona