Spisovateľka Rowlingová: V britskej debate o EÚ oba tábory "vyčarovali príšery"

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:51 • 2 min
Spisovateľka Rowlingová: V britskej debate o EÚ oba tábory "vyčarovali príšery"

LONDÝN - Autorka románov o čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingová dnes uviedla, že vie svoje o vymýšľaní príšer a zloduchov - a vidí, že oba tábory britskej kampane o ďalšom členstve v EÚ vytvárajú "obludy, ktoré v nás majú vyvolávať ten najhlbší strach".

slovakia

left justify in out

Svetoznáma spisovateľka napísala v dnes zverejnenom blogu, že "príbehy, ktoré nám porozprávali počas tejto referendovej kampane, sú odpornejšie než všetky, na aké si v živote pamätám".

 

Rowlingová však dala nakoniec jasne najavo, na ktorú stranu sa pridáva - na stranu zástancov zotrvania Británie v 28-člennej Európskej únii. Podporovateľov odchodu z únie, tzv. brexitu, autorka obvinila z rozdúchavania rasistického druhu nacionalizmu a z prekrúcania pravdy - podľa nej zveličujú mínusy členstva v EÚ a nepripúšťajú výhody, ktoré prináša.

 

Spisovateľka podľa agentúry AP napísala: "Únia, ktorá sa zrodila zo spoločnej túžby, aby Európa už nikdy nezažila ďalšiu vojnu, je opísaná ako orwellovský kolos, túžiaci - tak ako Veľký brat - po ovládaní ostatných."

 

A pokračovala: "O pár dní rozhodneme, ktoré príšery sú podľa nás skutočné a ktoré iluzórne. Smerujeme k tomu, koho príbeh sa nám najviac páči, ale vo chvíľach hlasovania prestávame byť čitateľmi a stávame sa autormi. Koniec príbehu, či už šťastný alebo nie, napíšeme my sami."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies