V Ázii zabíjajú osýpky, ohrozené sú najmä deti

NETKY.SK • 4 December 2019, 14:20 • 2 min
V Ázii zabíjajú osýpky, ohrozené sú najmä deti

SAMOA - Úrady na ostrove Samoa vyzvali rodiny, ktoré nepodstúpili očkovanie proti osýpkam, aby si na dvere svojich domov zavesili červené vlajky. Tie by mali pomôcť zdravotníckym tímom v ich úsilí zamedziť šíreniu epidémie.

slovakia

left justify in out

Na ostrove Samoa sa rozšírili osýpky, ktoré spôsobujú nemalé problémy. Vďaka červeným vlajkám by mali zdravotníci ľahšie rozlíšiť, kto nie je zaočkovaný a tak pracovať efektívnejšie v boji proti chorobe.

 

Zdravotníckym tím sa usiluje zamedziť šíreniu epidémie tohto vysoko infekčného ochorenia a pri podomových pochôdzkach občanov upozorniť na to, kde je potrebná vakcinácia. Osýpkami sa podľa vládnych čísel nakazilo v tichomorskom štáte s 200-tisíc obyvateľmi viac ako 4 000 ľudí. Epidémia si dosiaľ vyžiadala 60 mŕtvych, väčšina z nich sú pritom deti do päť rokov.

 

img

 

Obyvateľom nariadili očkovanie

V ostrovnom štáte minulý mesiac vyhlásili výnimočný stav, zatvorili všetky školy, deťom mladším ako 17 rokov zakázali zhromažďovať sa na verejnosti a všetkým obyvateľom nariadili očkovanie. Podľa samojských úradov dosiahla miera zaočkovanosti približne 55 percent.

 

Premiér Tuilaepa Sailele Malielegaoi sa zaviazal, že chce, aby toto číslo v krajine presiahlo 90 percent. "Naše deti a ľudia sa nikdy nestanú imúnni voči akejkoľvek budúcej epidémii, ak nebudeme mať takmer stopercentné vakcinačné pokrytie," vyhlásil v stredu počas návštevy nemocnice a dodal, že "je to jediná protilátka".

 

img
 

UNICEF poslal na Samou osýpky

Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) poslal na Samou 110 500 vakcín proti osýpkam. Krajine pomáha v boji proti epidémii aj Nový Zéland, ktorý sa sám potýka s touto chorobou, pričom tam poslal okrem liečiv aj lekárske vybavenie a zdravotníckych pracovníkov.

 

img


Výnimočný stav pre rýchle šírenie sa osýpok vyhlásili v novembri aj Tonga a Fidži. V oboch štátoch je však miera zaočkovanosti vyššia ako 90 percent a zatiaľ si choroba nevyžiadala žiadnych mŕtvych.
 

Počet ľudí nakazených osýpkami vo svete stúpa

Počet ľudí nakazených osýpkami celosvetovo stúpa. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v apríli oznámila, že počet prípadov osýpok sa počas prvých troch mesiacov tohto roku oproti rovnakému obdobiu v roku 2018 štvornásobne zvýšil. V Konžskej demokratickej republike si napríklad osýpky tento rok vyžiadali už takmer 5 000 mŕtvych a zhruba štvrť milióna infikovaných ľudí.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona