Špilda: Česká republika by s eurom mala v Európskej únii väčší vplyv

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:24 • 2 min
Špilda: Česká republika by s eurom mala v Európskej únii väčší vplyv

PRAHA - Slovensko sa vďaka euru Česku veľmi rýchlo vzďaľuje. Uviedol to hlavný poradca českého premiéra Bohuslava Sobotku Vladimír Špidla. Vo chvíli, keď sa začína rokovať o ďalšej budúcnosti Európskej únie, z ktorej v súčasnosti odchádza Veľká Británia, sa Praha musí podľa Špidlu postarať, aby sa jej krajiny eurozóny ešte viac nevzdialili. Informoval o tom server iHNED.cz.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie jednoznačne posilnilo krajiny platiace eurom. Pre nás je dôležité, aby sa zmeny, ku ktorým bude dochádzať, a môžu byť veľmi rýchle, odohrávali v rámci celej EÚ, nie iba v rámci eurozóny," tvrdí Špidla. Bývalý eurokomisár a český expremiér je presvedčený, že Česko ako otvorená a integrovaná ekonomika by najlepšie urobilo, keby do eurozóny vstúpilo.

 

"Prijatie eura otvára základný priestor, aby sme urobili ďalší skok ako v oblasti vplyvu, tak v oblasti prosperity. To je vidieť na Slovensku. Ak sa niekedy reálne Československo rozpadlo, tak je to teraz, pretože osud Slovenska sa nám vzďaľuje. Dostáva sa na inú obežnú dráhu," dodáva poradca českého premiéra.

 

Blížiaci sa summit v Bratislave bude podľa Špidlu iba začiatkom diskusie, ktorým smerom by sa únia mala vydať. Napriek tomu, aj tento začiatok môže byť pre Česko kľúčový. Napríklad, taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni uviedol, že Taliansko bude bojovať za dvojrýchlostnú úniu. "V okamihu, keď bude mať eurozóna pocit, že ju niečo brzdí, zariadi sa podľa seba," upozornil Špidla a ako príklad dáva fiškálny kompakt. Ten v rámci EÚ v roku 2011 Británia zablokovala, štáty eurozóny ho ale veľmi rýchlo prijali ako medzivládnu zmluvu a nenechali sa krajinami mimo eurozóny zastaviť.

 

Ďalšou záležitosťou, s ktorou Česko vstupuje do debaty o budúcnosti EÚ, je nevyhnutnosť rýchlejšej konvergencie, alebo približovania životných úrovní jednotlivých štátov. Práve pomalé zjednocovanie životných štandardov môže podľa Špidlu za to, že sa Briti rozhodli z EÚ vystúpiť. Ľuďom z východných krajín sa stále nevypláca zostať pracovať doma, aby dosiahli rovnaký životný štandard.

 

Česko bude preto presadzovať, aby budúca hospodárska politika súčasne pôsobila v prospech vyrovnávania životných úrovní v členských štátoch. Samotná Česká republika ale pritom čelí kritike, že nedokáže efektívne a zmysluplne čerpať európske dotácie, ktoré majú na zbližovanie štátov slúžiť. "To, že Česká republika musí na to, aby bola rýchlo sa modernizujúcou krajinou, urobiť množstvo domácich úloh, je jasné. Na druhej strane sme sa v minulom rozpočtovom období dokázali zmodernizovať. Vidieť to je napríklad v oblasti vedy. Bez eurodotácií by sme to nezvládli," dodal Špidla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies