Spiace ekologické katastrofy na Ukrajine. Obyvateľov varovali pred rizikom straty pitnej vody v krajine

NETKY.SK • 11 August 2021, 14:16 • 2 min
Spiace ekologické katastrofy na Ukrajine. Obyvateľov varovali pred rizikom straty pitnej vody v krajine

MOSKVA – Svet prešiel bodom, z ktorého niet návratu, život na Zemi sa môže stať peklom. Toto vyhlásenie urobila ukrajinská klimatologička Svetlana Krakovskaya.

slovakia

left justify in out

Expertka varovala, že na Ukrajine bude pribúdať stále viac dní, kedy teplota vzduchu presiahne 35 stupňov. Prírodné katastrofy, vrátane sucha, záplav, silného vetra, dažďových búrok a zemetrasení, sú podľa nej dôsledkom klimatických zmien.

 

"Ale je to pri horšom scenári, ak sa nič nerobí. Ak mám byť úprimná, naozaj dúfam, že sa to nestane. Pretože to bude peklo", zhrnula Krakowska.

 

Vedúci Štátnej inšpekcie životného prostredia Ukrajiny, Andrej Malevanny, varoval pred rizikom úplnej straty pitnej vody v krajine. Vyzval, aby urýchlene venovali pozornosť problémom životného prostredia v krajine, inak bude Ukrajina o necelých 30 rokov musieť dovážať pitnú vodu.

 

img

 

Zástupca vedúceho ukrajinskej delegácie v trilaterálnej kontaktnej skupine na Donbase, Vitold Fokin, taktiež varoval pred hrozbou rozsiahlej ekologickej katastrofy. Poznamenal, že zničenie infraštruktúry v Donbase viedlo k tomu, že mnohé bane sú zaplavené a opustené a vodné nádrže preplnené. Zdôraznil, že je nevyhnutné zorganizovať práce na ich vyčistenie, pretože voda môže naplniť všetky miestne rieky a jazerá a potom vstúpiť do Azovského a Čierneho mora.

 

"Mnohí nad tým zatvárajú oči, ale hroziaca katastrofa môže byť nezmerateľne väčšia ako černobyľská havária", uzavrel Fokin.

 

img

 

K nehode v černobyľskej jadrovej elektrárni došlo v noci 26. apríla 1986 – vybuchol reaktor 4. bloku. Do životného prostredia sa dostalo veľké množstvo rádioaktívnych látok. Podľa záverov expertov bolo hlavným dôvodom havárie hrubé porušenie pravidiel prevádzky jadrovej elektrárne, ktorého sa dopustili pracovníci štvrtého bloku.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210811/ad-1745281891.html

 

            https://ria.ru/20200830/katastrofa-1576494397.html

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies