Osem členských krajín EÚ podporilo zemný plyn na dosiahnutie klimatickej neutrality

NETKY.SK • 26 Máj 2020, 11:53 • 2 min
Osem členských krajín EÚ podporilo zemný plyn na dosiahnutie klimatickej neutrality

BRATISLAVA - Slovensko sa pripojilo k stanovisku ďalších siedmich štátov EÚ, ktoré zdôrazňujú význam zemného plynu pri dosiahnutí cieľa klimatickej neutrality do roku 2050.

slovakia

left justify in out

Prechod na obnoviteľné zdroje 

Energetická a klimatická politika EÚ by podľa signatárov mala uznať existenciu národných a regionálnych rozdielov a mala by umožniť implementáciu riešení "šitých na mieru". Prechod založený výlučne na obnoviteľných zdrojoch energie nezohľadňuje potrebu diverzifikovaného energetického mixu v EÚ.

 

img

 

Cieľ a signatári

Dokument podpísalo okrem Slovenska aj Bulharsko, Česká republika, Grécko, Maďarsko, Litva, Poľsko a Rumunsko. Štáty v ňom vyzdvihli úlohu zemného plynu pri prechode na bezuhlíkové technológie. Infraštruktúra zemného plynu by sa podľa nich mohla v budúcnosti využívať na dopravu biometánu, vodíka, ale aj ďalších plynov. "Plynárenská infraštruktúra by sa preto mala považovať za jednu z možností trvalo udržateľného a rýchleho prechodu k čistejšej výrobe tepla a elektrickej energie," zdôraznili signatári.

 

Možné obavy 

S postupným zvyšovaním podielu nestálych obnoviteľných zdrojov energie v energetickom mixe EÚ bude vysoká flexibilita plynárenskej infraštruktúry podľa dokumentu nevyhnutná na efektívnu prevádzku energetických systémov niektorých európskych krajín a regiónov.

Štáty s rozvinutou plynárenskou sieťou sa však obávajú zníženia investícií do tejto infraštruktúry.

 

img

 

Len projekty s nulovými emisiami 

Koncom minulého roka totiž Európska investičná banka (EIB) oznámila, že od roku 2021 zníži financovanie projektov v oblasti fosílnych palív. Obmedzenie financovania plynárenských projektov avizovala aj Európska komisia. Tá chce podporovať iba tie projekty plynovej infraštruktúry, ktoré prispejú k dosiahnutiu cieľa nulových emisií.

 

img

 

Rovnomerné financovanie 

Signatári "pozičného dokumentu" Úloha zemného plynu v klimaticky neutrálnej Európe si myslia, že EÚ by mala dodržať zásadu technologickej neutrality. "Príslušné investície nemôžu byť predmetom diskriminačného zaobchádzania z hľadiska financovania EÚ," zdôrazňuje dokument. Spoločnosti, ktoré prevádzkujú plynárenskú infraštruktúru, by podľa neho mali mať rovnaký prístup k vonkajšiemu kapitálu ako spoločnosti prevádzkujúce elektrické siete.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona