Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je obvinený z korupcie a brania úplatku

NETKY.SK • 22 Október 2020, 18:23 • 2 min
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je obvinený z korupcie a brania úplatku

BRATISLAVA 22. októbra (SITA) - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je obvinený z viacerých trestných činov, okrem iného čelí aj obvineniam z korupcie.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol Denník N, ktorému to potvrdil Úrad špeciálnej prokuratúry. Podľa denníka, prokurátor obvinil spolu štyri osoby vrátane Dušana Kováčika. Polícia tiež zadržala aj vysokopostaveného poliicajného funkcionára Norberta Pakšiho.

 

img

 

Kováčik je obvinený z brania úplatku

Ako informovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová, v súčasnosti prebiehajú s obvinenými osobami procesné úkony a vzhľadom na ich charakter a obsah sa prokuratúra nebude v tomto štádiu konania k veci bližšie vyjadrovať.

 

Mohlo by vás zaujímať. Na verejné počúvanie nahrávok z kauzy Gorila pred Úradom vlády SR prišli stovky ľudí

 

Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok ráno. Obvinený je okrem prijímania úplatku aj z ďalších trestných činov ako je založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa.

 

Kováčikovi môže dočasne pozastaviť výkon funkcie prvá námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková, zatiaľ však k takémuto kroku z jej strany nedošlo. 

 

img

 

Na čele Úradu špeciálnej prokuratúry je už 12 rokov

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry už 12 rokov. Vo všeobecnosti sa však považuje za veľmi nečinného prokurátora vzhľadom na to, že počas dlhých rokov v úrade podal iba 12 žalôb, pričom jeho úlohou je trestať najzávažnejšiu korupciu a porušenia zákonov.

 

Prečítajte si viac: Kolíková a Šeliga reagujú na zadržanie Kováčika

 

Kováčikovo meno sa pritom spája s viacerými kauzami. Jednou z najvýraznejších je prípad podnikateľa Ladislava Bašternáka. V roku 2014 sa totiž obvinený špeciálny prokutáro odmietol zoberať podozreniami Finančnej správy, ktorá ho podozrievala z daňového podvodu vo výške 2 milióny eur

 

Aktuálne sa však Kováčikove meno spomína aj v kauze zadržaného bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorého NAKA zadržala pri akcii Božie mlyny. Makó podobne ako Kováčik, okrem iných trestným skutkov čelí aj obvineniam zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.  


Mohlo by vás zaujímať: Exšéf kriminálky finančnej správy Makó ostáva vo väzbe, rozhodol súd



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies