Španielsko vyzdvihlo na mori za dva dni takmer tisíc afrických migrantov

NETKY.SK • 13 August 2014, 07:14 • 2 min
Španielsko vyzdvihlo na mori za dva dni takmer tisíc afrických migrantov

MADRID - Španielske záchranné služby dnes vyzdvihli až 755 prisťahovalcov plaviacich sa v desiatkach na malých člnoch a provizórnych raftoch cez Gibraltársky prieliv a v predchádzajúci deň 227 migrantov z tej istej vodnej plochy. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na Úrad pre námornú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Táto plavebná trasa v Stredozemnom mori je v najužšom úseku takmer 15 kilometrov široká a často ju využívajú migranti pokúšajúci sa dostať do Európy.
 

V prvej polovici roka 2014 sa pokúsilo zo severnej Afriky preplaviť Stredozemné more vyše 75.000 ľudí a dorazili na pobrežie Talianska, Grécka, Španielska či Malty. Informoval o tom Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) s tým, že približne 800 ľudí pri pokuse zahynulo.

 

V týchto údajoch je zahrnutých aj okolo 10.500 detí, z ktorých dve tretiny cestovali bez sprievodu alebo oddelene od svojich rodín. Ľudia utekajú pred násilím v Afrike a na Blízkom východe, často pri tom využívajú plavidlá neschopné prekonať more a pomáhajú im pašeráci.

 

Počet osôb pokúšajúcich sa dostať do Európy cez Stredozemné more je už približne o 60 percent vyšší než za celý minulý rok, informoval UNHCR.

 

Dnes prekonalo trasu zo severnej Afriky na juh Španielska okolo 78 člnov a raftov, na ktorých sa nachádzali väčšinou muži, ale tiež 95 žien a 20 neplnoletých osôb vo veku do 18 rokov, oznámili španielske úrady.

 

Takýto nával zrejme spôsobilo pokojné more a horúce počasie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies