Španielsko je bližšie k novej vláde než novým voľbám

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 08:40 • 2 min
Španielsko je bližšie k novej vláde než novým voľbám

MADRID - Španielski socialisti (PSOE) dnes vyhlásili, že po nových rokovaniach s radikálnou ľavicovou stranou Podemos sa priblížili k vytvoreniu novej vlády a odvráteniu predčasných volieb. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Socialisti, ktorí vo voľbách 20. decembra získali v 350-člennej dolnej komore parlamentu 90 kresiel, sa snažia získať podporu na vytvorenie kabinetu a ukončenie štvorročnej vlády konzervatívnej Ľudovej strany (PP).

 

Socialisti sa už dohodli s liberálnou stranou Ciudadanos (Občania), ktorá má 40 kresiel, potrebujú však tiež podporu strany Podemos (Môžeme), ktorá získala 69 poslaneckých mandátov.

 

Líder socialistov Pedro Sánchez po dnešných dvojhodinových rozhovoroch so šéfom Podemos Pablom Iglesiasom povedal, že sa obaja zhodli, že chcú zabrániť predčasným voľbám, ale tiež pokračovaniu vlády PP úradujúceho premiéra Mariana Rajoya.

 

Rajoyova síce strana získala najviac kresiel (123), no prišla o doterajšiu parlamentnú väčšinu a v povolebnej patovej situácii trvajúcej už sto dní nemôže nájsť nikoho, kto by podporil jej zotrvanie pri moci.

 

Strana Podemos odmietla podporiť Sáncheza, pokiaľ nezruší dohodu so stranou Ciudadanos, ktorú považuje za príliš pravicovú. Sánchez však uviedol, že od tejto požiadavky Iglesias ustúpil. Ciudadanos dosiaľ odmietali vstup do koalície, v ktorej by boli Podemos.

 

Iglesias ešte pred rokovaniami so Sánchezom uviedol, že je pripravený na ďalší ústupok - netrvať na poste vicepremiéra.

 

Ak sa novú španielsku vládu neporadí vytvoriť do 29. apríla, krajinu čakajú 26. júna predčasné voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies