Šéf slovenskej diplomacie diskutoval o brexite a budúcnosti EÚ s holandským ministrom zahraničia

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 14:50 • 2 min
Šéf slovenskej diplomacie diskutoval o brexite a budúcnosti EÚ s holandským ministrom zahraničia

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal počas dnešného dňa oficiálnu návštevu v podobe jeho holandského kolegu Stefa Bloka. Na tlačovej konferencii obaja priblížili, že ich krajiny sú súčasťou EÚ, NATO, eurozóny aj Schengenu a preto je veľmi dôležité prehlbovať medzi sebou spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou rozhovoru bol vývoj a prípadné možné scenáre brexitu. Podľa holandského ministra sa musí EÚ pripraviť jednak na tvrdý brexit, ale aj prípadné predĺženie odchodu zo spoločenstva. Hlavným cieľom brexitu pre európu je podľa neho to, aby bol čo najmenej bolestivý. Dalo by sa to zabezpečiť dohodou, ktorú ale britský parlament už dvakrát odmietol schváliť. Ďalšie kolo je naplánované na budúci týždeň.

 

img

 

O tom, či by Británia napokon nikdy neopustila EÚ, nechcel minister Lajčák špekulovať. "Vždy je dobré nešpekulovať a pozrieť sa na to, čo je na stole. To sú dve možnosti – odchod bez dohody alebo predĺženie rokovaní. To môže byť technické, trvalo by do júna. Na dlhšie by to bolo v prípade, že neschvália dohodu, ale to už by zasiahlo do európskej architektúry," povedal šéf slovenskej diplomacie.

 

img

 

Zotrvanie Británie v EÚ by sa dotklo Slovenska z pohľadu počtu poslancov v Európskom parlamente. Namiesto 14 by sme mali doterajších 13. Lajčák sa tieť vyjadruje, že Londýn by musel svojim európskym partnerom veľmi dobre vysvetliť, prečo chcú predĺženie a predložiť určité garancie, aby to negatívne neovplyvnilo fungovanie EÚ. 

 

img


"Zhodli sme sa, že je potrebné prinavrátiť dôveru občanov v EÚ. Obaja chceme vidieť Úniu jednotnú, silnú, schopnú odpovedať na otázky, ktoré trápia občanov," povedal ďalej Lajčák s tým, že sa venovali aj budúcemu viacročnému rozpočtu.

 

Ďalšou témou z európskej agendy boli aj májové voľby do Európskeho parlamentu a strategická komunikácia s občanmi. "Holanďania majú obrovské skúsenosti v otázke kybernetickej bezpečnosti," dodal Lajčák, ktorý by sa nebránil spolpráci v tejto oblasti.

 

img

 

Ako úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa s Blokom venovali najmä Ukrajine, západnému Balkánu a klimatickým zmenám. Holandský mnister zahraničia ocenil vývoj Slovenska po Novembri ´89, nízku nezamestnanosť, vysoký rast a aktívne dianie slovenskej diplomacie na medzinárodnej scéne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona