Španielky ukázali svetu, ako sa hrá basketbal, Francúzky uznali vysokú kvalitu súpera

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 13:48 • 2 min
Španielky ukázali svetu, ako sa hrá basketbal, Francúzky uznali vysokú kvalitu súpera

PRAHA - Európsky basketbalový šampionát žien v Česku 2017 je už minulosťou. Na kontinentálny trón zasadli v nedeľu večer reprezentantky Španielska, ktoré si vo finále v pražskej O2 aréne poradili s Francúzkami 71:55 (39:30) a tretíkrát v histórii sa stali víťazkami ME. Predtým sa tešili aj v roku 1993 a 2013.

slovakia

left justify in out

"Som šťastný. Zápas všetci videli, takže ho analyzovať nebudem. Zdolať Francúzsko takýmto spôsobom nie je jednoduché, ale v niektorých momentoch sme ich kompletne zastavili. V semifinále proti Belgicku sme hrali skvele najmä v obrane, vo finále moje zverenky všetkým ukázali, ako sa hrá basketbal. Takéto duely sú dôkazom toho, akú dobrú prácu odvádza môj realizačný tím a aké dobré sú hráčky - stávajú sa legendami," povedal po skončení rozhodujúceho stretnutia tréner hráčok Španielska Lucas Mondelo.

Zároveň si však kouč nových európskych kráľovien neodpustil pár slov na adresu organizátorov. "Rád by som povedal jednu vec, ktorá zrejme nie je politicky správna. Je pre mňa zvláštne, že sa do All-star tímu turnaja nedostala Sancho Lyttleová. Myslím si, že bola pozične najlepšou hráčkou šampionátu, v ofenzíve aj defenzíve. V semifinále a vo finále mali pozičné basketbalistky súpera problém sa cez ňu presadiť. Neviem povedať, ktorú hráčku by som z najlepšej päťky šampionátu za ňu vymenil, ale jednoducho musím povedať, že tam mala byť," hneval sa Mondelo.

V drese Francúzska sa smutne lúčila s reprezentačným dresom ikona a kapitánka národného tímu Céline Dumercová, ktorá bola s 15 bodmi najlepšou strelkyňou svojho družstva.

 

"Nechceli sme sa rozlúčiť s turnajom takto, ale Španielky ukázali, že chceli víťazstvo viac než my. Aj keby sme hrali 200 minút, nemyslím si, že by sme ich mohli zdolať. Som šťastná, že sme ukončili šampionát v modrom drese s medailou a som hrdá na to, čo sme dosiahli. Bolo mi potešením zahrať si na tomto turnaji. Viaceré Španielky sú len teraz v najlepšej fáze ich kariéry," povedala Dumercová. Tridsaťštyriročná rozohrávačka doviedla Francúzky na olympijských hrách v Londýne 2012 k striebornému kovu. Z ME má kompletnú medailovú zbierku. V roku 2009 v Lotyšsku si na krk zavesila zlato, z posledných troch šampionátov - na domácej pôde v roku 2013, v Maďarsku a Rumunsku 2015 a teraz v Česku - má striebro. Pred šiestimi rokmi v Poľsku pomohla svojmu tímu k bronzovej medaile.

Podobné myšlienky ako Dumercová sformulovala novinárom do slov aj trénerka francúzskeho tímu. "Vždy je ťažké ukončiť turnaj prehrou, Španielky však boli lepšie. Mali sme problémy presadiť sa v útoku a bolo pre nás príliš náročné vyhrať. Musíme sa zlepšiť," krútila hlavou sklamaná Valérie Garnierová.

Konečné poradie majstrovstiev Európy basketbalistiek v Česku 2017:
1. Španielsko, 2. Francúzsko, 3. Belgicko, 4. Grécko, 5. Turecko, 6. Lotyšsko, 7. Taliansko, 8. SLOVENSKO, 9. Rusko, 10. Ukrajina, 11. Srbsko, 12. Maďarsko, 13. Česko, 14. Slovinsko, 15. Bielorusko, 16. Čierna Hora

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies