VIDEO: Veža z dubového dreva bude druhou najvyššou stavbou Londýna

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 16:37 • 2 min
VIDEO: Veža z dubového dreva bude druhou najvyššou stavbou Londýna

LONDÝN - Video sumarizujúce vlastnosti navrhovaného dreveného mrakodrapu, ktorý by mohol raz stáť v centre britského Londýna, neďaleko kultúrneho centra Barbican, vytvorili grafici zo štúdia Next Animation.

slovakia

left justify in out

Pripomínajú v ňom základné informácie, ktoré sú o návrhu ateliéru PLP Architecture a inžinierov z katedry architektúry pri Univerzite v Cambridgi doteraz známe.

 

Projekt stavby je predovšetkým výskumným projektom, ktorý má za cieľ odhaliť možnosti výškovej výstavby drevených budov. Ako architekti vysvetľujú, cieľom je, okrem iného hľadať nový potenciál pri návrhoch drevených výškových budov miesto prostého skopírovania tvarov existujúcich stavieb z ocele a železa.

 

 

Presun ku drevenej výstavbe môže mať podľa architektov širší pozitívny dopad na mestské prostredie a štýl stavieb. Ponúka totiž prirodzenú príležitosť prehodnotiť estetiku budov.

 

Ak v 19. a 20. storočí boli položené míľniky pre výstavbu z ocele, skla a betónu, potom v 21. storočí máme podľa architektov možnosť inovovať drevené stavby.

 

Tokio bude mať najvyššiu drevenú stavbu na svete

 

Tie sú ale najmä v očiach verejnosti, a to nielen tej londýnskej, spájané s rizikom požiarov. V Londýne najmä v reminiscencii veľký londýnsky požiar z roku 1666.

 

Ako však architekti a ďalší odborníci uisťujú, stavby budované z moderných drevených materiálov sú teraz mnohokrát odolnejšie voči ohňu ako napríklad niektoré betónové domy.

 

 

Ako stavebný materiál na výškové budovy sa totiž nepoužívajú drobné kusy, ktoré by sa mohli vznietiť, ale robustné CLT panely a trámy, ktoré sa vyrábajú metódou laminovania krížom, teda zlepováním niekoľkých vrstiev dreva. Na lepenie sa potom používajú striktne nehorľavé lepidlá.

 

Mrakodrap nazvaný Oakwood tower, teda Dubová veža, by sa s celkovou výškou okolo 300 metrov stal po svojej dostavbe druhou najvyššou budovou v Londýne hneď po Shard, ktorý aj s anténou na vŕšku meria približne 310 metrov.

 

 

Podľa projektu, ktorý je v súčasnosti treba chápať predovšetkým ako koncepčný, by nová budova mala mať 80 podlaží, na ktorých by mohlo vzniknúť tisíc bytových jednotiek. Celková plocha podláh v budove by mala dosiahnuť približne 93-tisíc štvorcových metrov.

 

Budovu navrhnutú do tesného susedstva kultúrneho centra Barbican majú ozdobiť na úrovni jej strednej výšky terasy, ktoré má rovnako ako strechy okolitých sprievodných stavieb pokrývať zeleň.

 

Oakwood Timber Tower Build Sequence from PLP Architecture on Vimeo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona