Začala sa výstavba plavebnej komory Rohatec/Sudoměřice

NETKY.SK • 17 August 2023, 16:02 • 2 min
Začala sa výstavba plavebnej komory Rohatec/Sudoměřice

Skalica-Starostka Skalice si myslí, že realizáciou tohto projektu v meste dopomôžu k ešte väčšiemu rozvoju cestovného ruchu

slovakia

left justify in out

Najbližším plánom Slovenska aj Českej republiky bude nové vodné dielo. Plán na výstavbu plavebnej komory pri skalickom prístave kompetentní chystali už v roku 2004. Po rokoch sa tak pustia do práce. Výstavbu už aj slávnostne odštartovali. 

 

Pri prístave Skalica na Baťovom kanáli sa začala výstavba plavebnej komory Rohatec/Sudoměřice. Stavba by mala byť dokončená v novembri 2025 a vyžiada si náklady vo výške 339,8 milióna českých korún (14,1 milióna eur). Popri stavbe plavebnej komory je súčasťou prác aj oprava splavu a úprava koryta rieky Radějovka, ktorá je zároveň hranicou medzi Slovenskou a Českou republikou. Vďaka týmto úpravám sa predĺži možnosť splavu Baťovho kanála o sedem kilometrov až po Hodonín. Stavebné práce priamo na hranici oboch republík budú trvať dva roky a predĺženú vodnú trasu začnú turisti využívať od plavebnej sezóny 2026.

"Prípravy na projekt trvali mnoho rokov, čo pripomína aj základný kameň z roku 2004. Som rád, že po 85 rokoch začíname stavať 14. plavebnú komoru na Baťovom kanáli. Ide o náš najväčší projekt a bude to významné zhodnotenie a nadstavba vodnej cesty," uviedol riaditeľ Ředitelství vodních cest ČR Lubomír Fojtů.

Stavebné náklady financuje Státni fond dopravní infrastruktury České republiky. "Vytvárame tlak nielen v kraji, ale aj za združenie krajov SK8, aby vznikol podobný fond aj na Slovensku. Toto bude otázka pre budúcu vládu, ktorá vznikne po voľbách. Nám zostáva spoliehať sa iba na zdroje z Európskej únie, ale tie nemôžu byť jediným nástrojom na financovanie takejto infraštruktúry," zdôvodnil predseda Trnavského samosprávneho kraja a združenia krajov SK8 Jozef Viskupič, prečo náklady na výstavbu plavebnej komory znášajú naši západní susedia.

 

"Pre turistický ruch v meste Skalica bude mať plavebná komora veľký význam. Dokončenie prinesie do mesta viac turistov. Našou snahou je, aby sme zlepšili aj poskytované služby v prístave Skalica na Baťovom kanáli. Aj preto už máme pripravený projekt, ale ako tu už bolo spomenuté, tak ich nepodporuje štát. My môžeme požiadať jedine o cezhraničný projekt cez Interreg," doplnila primátorka mesta Skalica Oľga Luptáková. Stavebné práce na dva roky uzavrú turistickú a cyklotrasu cez splav.

Po dokončení stavby bude prejazd pre turistov a prechod pre peších možný po hospodárskom moste, ktorý bude v rámci stavby kompletne zrekonštruovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies