Sopoliga z ZSS: Zvýšenie rozpočtu justície nevyrieši preťaženosť súdnictva

NETKY.SK • 11 Október 2016, 15:30 • 2 min
Sopoliga z ZSS: Zvýšenie rozpočtu justície nevyrieši preťaženosť súdnictva

BRATISLAVA – Medziročné zvýšenie prostriedkov pre justíciu o 40 miliónov eur je pozitívny signál, neodstráni však dostatočne preťaženosť a personálnu poddimenzovanosť súdnictva. V reakcii na vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2017 a kapitoly ministerstva spravodlivosti to uviedol prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Juraj Sopoliga.

slovakia

left justify in out

„Navýšenie rozpočtu nezabezpečí vytvorenie takých podmienok pre výkon súdnictva, aby súdy mohli plniť povinnosť rozhodovať v primeranom čase vzhľadom na rozsah agendy a personálnu poddimenzovanosť súdnictva,“ skonštatoval Sopoliga.

 

Prezident ZSS sa domnieva, že návrh rozpočtu „vychádza predovšetkým z pohľadu výkonnej moci, ktorá náležite neprihliada na reálny pohľad orgánov správy a samosprávy súdnictva“. Ministerstvo spravodlivosti totiž podľa Sopoligu v značnom rozsahu nerešpektuje návrhy na zabezpečenie oznámených priorít predsedov krajských súdov. Tí pri príprave rozpočtu justície predkladajú po vyjadrení kolégia a predsedov sudcovských rád stanoviská za celý obvod krajského súdu.

 

V stanoviskách predsedovia navrhujú päť rozpočtových priorít. Súčasné stanoviská šéfov krajských súdov sú z jeho pohľadu vecne opodstatnené, čo sa týka kapitálových aj bežných výdavkov. „Nie je preto možné vysloviť spokojnosť len s čiastočným navýšením štátneho rozpočtu pre justíciu na rok 2017,“ doplnil Sopoliga.

 

Rozpočet ministerstva spravodlivosti by mal byť v budúcom roku zvýšený o 40 miliónov eur (11,4 percenta) na celkových 391 miliónov eur. Prostriedky navyše budú využité na krytie reformných zámerov, úpravu platov sudcov, služobných príjmov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, valorizáciu platov zamestnancov a investície do väzenstva.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vyjadrila spokojnosť s výsledkom rokovaní ohľadom rozpočtu. „Reformy, ktoré ideme robiť, máme kryté v rozpočte,“ vysvetlila po rokovaní vlády minulú stredu (5.10.). Navrhované legislatívne zmeny, a to zmena zákona o konkurze a reštrukturalizácii, zmena zákona o súdnych exekútoroch, protischránkový zákon a zákon o upomínacom konaní, podľa Žitňanskej odľahčia zaťažené súdy a vytvoria priestor pre ďalšie opatrenia na zlepšenie situácie v justícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies