VIDEO Sopky v Indonézii opäť chrlili lávu a popol

NETKY.SK • 8 Február 2019, 13:29 • 2 min
VIDEO Sopky v Indonézii opäť chrlili lávu a popol

JAKARTA - Dve aktívne indonézske sopky Merapi a Karangetang začali opäť chrliť lávu a žeravé plyny. Vulkanológovia zaznamenali u oboch sopiek, ktoré sa prebudili pred necelými dvoma týždňami, ďalšie erupcie. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vulkán Merapi na ostrove Jáva začal vo štvrtok večer miestneho času chrliť lávu a popol. Láva sa dostala do vzdialenosti dvoch kilometrov od kráteru.

Hora Merapi vysoká 2968 metrov leží neďaleko starobylého indonézskeho mesta Yogyakarta a je najaktívnejšou spomedzi indonézskych sopiek.

 

 

Merapi sa prebudila koncom januára tohto roku, podobne ako vulkán Karangetang nachádzajúci sa na ostrove Siau. Oblaky popola a síry z 1784-metrového Karangetangu zasiahli už niekoľko nachádzajúcich sa na úpätí sopky. Úrady preto nariadili evakuáciu stoviek miestnych obyvateľov. Ďalšie erupcie sopky Karangetang zaznamenala v priebehu štvrtka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📡🇵🇱🇬🇧👇 Karangetang to wulkan na odległej indonezyjskiej wyspie Api Siau. Znajduje się na północ od Sulawesi i w połowie drogi na Filipiny. W sierpniu 2015 r. Mogłem nagrywać zdjęcia i filmy przedstawiające strumienie lawy i świecące skały. Śledź @smellofthemountain lub użyj #smellofthemountain, aby zostać wyróżnionym. Dołącz do największej społeczności, która bawi się na świeżym powietrzu! oraz wesprzyj projekt i odwiedź www.smellofthemountain.com . . 🇬🇧👇🇬🇧 Karangetang is a volcano on remote indonesian Island Api Siau. Its located north of Sulawesi and on half way to the Philippines. I was able to shot fotos and videos of lava flows and glowing rock falls in August 2015. Follow @smellofthemountain or use #smellofthemountain to be featured. Join the biggest outdoor spots community! & Support the project and visit www.smellofthemountain.com . . . Video: @marc_volcano Select: @christophergruning . . . #iceclimbing #rockclimbing #rock #ice #montañas #mountains #travel #beautiful #passion #christophergruning #smellofthemountain #nature #climbing #góry #гори #山p #karakorum #volcano #eruption #lava #Karangetang

Príspevok, ktorý zdieľa Smell of the Mountain (@smellofthemountain),

 

V bezprostrednej blízkosti oboch vulkánov zatiaľ nezaznamenali väčšie materiálne škody ani zranených či straty na životoch. V Indonézii sa nachádza zhruba 130 aktívnych sopiek. je to súostrovie s vyše 260 miliónmi obyvateľov, náchylné na zemetrasenia, prívalové vlny cunami a výbuchy sopiek, pretože sa nachádza v oblasti Tichého oceánu nazývanej Ohnivý kruh.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies