Sopka Sinabung sa prebúdza opäť k životu

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 14:00 • 2 min
Sopka Sinabung sa prebúdza opäť k životu

JAKARTA - Počas dnešných hodín bola v juhovýchodnej časti Ázie zaznamenaná erupcia indonézskej sopky Sinabung. Popol, ktorý sa z nej valil, pokryl všetky dediny v okolí. S informáciou prišla tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Je známe, že sopka Sinabung, ktorá sa nachádza na indonézskom ostrove Sumatra, je v činnom stave od roku 2010. Posledný výbuch bol zaznamenaný v roku 2016, avšak odvtedy nenastali žiadne erupcie. Odbroníci sú názoru, že dnešný výbuch mohol ovplyvniť aj lety, avšak žiadne oficiálne upozornenie na vyhnutie sa oblasti nebolo vydané.

 

 

Miestne úrady však upozornili obyvateľov na možný zosuv pôdy. Po najnovšej erupcii neboli hlásené žiadne zranenia ani obete na životoch. Úrad pre mimoriadne situácie nevydal príkaz na evakuáciu. V zóne zákazu vstupu žiadni ľida nebývajú, ani sa nenchádzajú.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

the Sinabung volcano threw a pillar of ash #berastagi #volcano #geotravel #indonesia #sinabung #hot #nowandhere

Príspevok, ktorý zdieľa Olga (@snowyhelga),

 

Ako sme už spomenuli, sopka sa prebudila v roku 2010. No 400 rokov predtým bola v nečinno stave. Po výbuchu v roku 2013 ostala už trvale činná, čo o 3 roky vyústilo do erupcie. O život prišlo vtedy najmenej 10 ľudí a ďalšie desiatky sa zranili. Indonézia je domovom približne 130 aktívnych sopiek vzhľadom na svoje postavenie na tzv. "ohnivom kruhu", pásme hraníc tektonických dosiek v Tichom oceáne, ktoré je charakteristické svojou seizmickou a vulkanickou aktivitou. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies