Šokujúce odhalenie: Až polovica sveta si neumýva ruky

NETKY.SK • 2 Január 2016, 14:06 • 2 min
Šokujúce odhalenie: Až polovica sveta si neumýva ruky

BRATISLAVA - Už od malička nám rodičia opakovali, aby sme si vždy po použití toalety umývali ruky. No zdá sa, že túto radu si nezobrali všetci k srdcu. Prieskum napriek svetom vám napovie, komu by ste ruku podávať nemali.

slovakia

left justify in out

Neumyté ruky sú najčastejším zdrojom infekčnej žltačky čiže hepatitídy typu A. Je tiež známa aj ako "choroba špinavých rúk". Umývanie po použití WC je veľmi dôležité a nemalo by sa za žiadnych okolností podceňovať.

 

A čo vám hrozí ak sa tým neriadite? Jednoduchým dotykom sa vražednou rýchlosťou prenášajú infekčné ochorenia, ako napríklad úplavica, alebo už spomínaná žltačka. Celú skazu dopĺňa ešte bezcitný útok vírusov, baktérií a bacilov. A pritom stačí tak málo, aby človek nešiel nepríjemným chorobám naproti. Pred odchodom z toalety nezabudnúť na banálne vec a to umyť si ruky s mydlom.

 

Pre vás je to samozrejmosť? Potom budete prekvapení z toho, že ostatní vo svete sa základnému hygeinickému návyku vyhýbajú. Vedecký tím zložený z odborníkov na hygienu sa zameral na umývanie rúk po vykonaní malej alebo veľkej potreby. Nikto nečakal, že zrovna civilizovaná a pokroková Európa to pokazí na celej čiare.

 

Ukázalo sa, že 50% Holanďanov sa po odchode z WC neumyje. Aj 40% Talianov na túto nutnosť úplne pokojne zabúda. V Španielsku a Francúzsku žije 35% obyvateľov, ktorí to tiež nerobia. Portugalsko a Turecko naopak trochu napravilo európsku reputáciu. Tam sa umyje 85% ľudí. 

 

Trochu úľavy priniesli výsledky zo Slovenska. 71% našich na hygienu dbá. Zľahka zaostávame za Nemeckom, tam je to 79% tých, ktorí by bez mydla neopustili priestor toaliet.

 

Najlepšie hodnotenie získala prekvapujúco Bosna a Hercegovina. Tam je až 96% čistotných.

 

V Rusku sa umyje 65% ľudí. V Číne ale iba 23%. Ani Japonsko si nemôže nijako vyskakovať. 30% rozumných, čo nehazarduje s osudom. Mexiko dostalo nálepku 25% jedincov, ktorí sa kamarátia s umývadlom. Jedničku s hviezdičkou dostala Kolumbia, tam sa opláchne 93% ľudí. Takto by to ale malo vyzerať všade. Keďže mnoho turistov cestuje k nám, alebo my naopak do cudziny, nebolo by na škodu urobiť isté opatrenia.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies