MPRV chce ísť pri podpore slovenského potravinárstva rakúskou cestou

NETKY.SK • 23 Február 2022, 13:18 • 2 min
MPRV chce ísť pri podpore slovenského potravinárstva rakúskou cestou

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) chce pri podpore slovenského potravinárstva sledovať rakúsky model. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) na brífingu počas stredajšieho rokovania vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

„My na MPRV analyzujeme, ako marketingovo podporiť slovenské potraviny. Mne sa zdá byť vhodné, aby sme sa vrátili k propagácii Značky kvality. Je to niečo podobné, ako majú v Rakúsku AMA-Siegel. Spotrebitelia sú zvyknutí, že táto značka kvality je aj dôkazom preverenia. Dôkazom, že potravina je zdravá. My chceme ísť podobným spôsobom, teda rakúskou cestou. Chceme, aby Značku kvality dostali naozaj potraviny, ktoré sú spracované zo slovenských plodín a slovenského mäsa a budú zároveň zdravé,“ priblížil Vlčan.

 

img

 

Pripomenul, že MPRV vyhlásilo výzvu 4. februára s alokáciou 170 miliónov eur na podporu spracovateľov a potravinárov. „Na rezorte sme si vedomí, že historický investičný dlh v oblasti spracovania potravín spôsobuje, že máme nízku potravinovú sebestačnosť,“ poznamenal minister. Upozornil, že Slovensko je veľmi silné v produkcii rastlinnej prvovýroby.

 

„Horšie je to už so živočíšnou výrobou. Práve preto sa zameriavame na podporu osobitnej špecializovanej rastlinnej výroby a na podporu živočíšnej výroby, napríklad mliečnej vertikály a na dobudovanie spracovateľských kapacít u spracovateľov a potravinárov,“ uviedol.

 

„Verím, že sa čo najskôr rozhodne o rozdelení zdrojov z Programu rozvoja vidieka, spomínaných 170 miliónov eur. Verím, že v druhej polovici tohto roka budeme schopní spustiť aj tzv. finančné nástroje, teda zvýhodnené a garantované úvery. Nimi pomôžeme aj menším spracovateľom, aby sme čo najviac vyprodukovaných komodít spracovali do výrobkov, ktoré budú slovenskými potravinami,“ podčiarkol minister.

 

img

 

Doplnil, že stále viac mladých ľudí sa zaujíma o svoje zdravie. „Máme, žiaľ, hrozivé štatistiky v srdcovo-cievnych chorobách a ochoreniach žalúdka a rakovine hrubého čreva. Pritom nemáme viac obéznych ľudí, ako napríklad Francúzi či Holanďania. Je tam evidentne súvislosť aj s kvalitou potravín. Preto budeme aj na rezorte sledovať, aby sme zvýšili podiel hlavne zdravých slovenských potravín, lebo tam kvalitu vieme najjednoduchšie kontrolovať,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Remišová chce záruky, že sa začne pracovať na protikorupčných zákonoch



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies