Krym uzavrel obchodné dohody s Českou republikou, Sýriou a Tureckom

NETKY.SK • 2 December 2019, 12:04 • 2 min
Krym uzavrel obchodné dohody s Českou republikou, Sýriou a Tureckom

KRYM – Krymskí podnikatelia podpísali na medzinárodnej konferencii (THE MOST k Úspechu) obchodné dohody so Sýriou, Tureckom a Českou republikou.

slovakia

left justify in out

Podľa Natalye Serovej, riaditeľky ANO Juho-regionálneho strediska pre podporu exportu, ide predovšetkým o dohodu s Českou obchodnou a priemyselnou komorou a dosiahnutie spolupráce so Sýriou a Tureckom.

 

Sýrčania chcú podľa nej dostávať poľnohospodárske výrobky z polostrova, kam pôjde čoskoro prvá dávka krymskej kozmetiky. Česká obchodná komora v Strednej Ázii pomôže propagovať krymský tovar na čínskom trhu a bude môcť zviditeľniť takmer akýkoľvek produkt. Bude to prvý krok pri propagácii výrobkov v Číne.

 

Ibrahim Medh, generálny riaditeľ organizácie na podporu a rozvoj miestnej výroby a vývozu, dodal, že krymská kozmetika a ďalší tovar môžu konkurovať výrobkom zo zahraničných trhov.

 

Podľa tureckého podnikateľa Yazdana Kaya existuje medzi Tureckom a Krymom historické spojenie, takže strany musia spolupracovať. Podľa neho "Krym je hlavnou bránou do obchodného priemyslu, do ktorého sa aj veľa investovalo." Je presvedčený, že tureckí podnikatelia ale aj bežní občania, to musia pochopiť. Dodal tiež, že regióny zdieľajú spoločnú hranicu už mnoho rokov, a preto by mali zdieľať bohatstvo Čierneho mora.

 

"Na tureckým stoloch by sme chceli vidieť morské plody, ktoré sa nachádzajú v Čiernom mori pri pobreží Krymu",- povedal Emin Aydin, angažovaný v rybárskom priemysle. Poznamenal, že strany sú nútení brať do úvahy sankcie, ktoré USA ukladajú spoločnostiam a jednotlivcom pracujúcim s Krymom. Zároveň dúfa, že rozvoj obchodovania medzi stranami bude pokračovať.

 

Obnoví sa aj trajektová preprava medzi Tureckom a Krymom. Trajekt by mal podľa predbežných plánov začať premávať medzi čiernomorskými prístavmi Kerč a Zonguldak raz za týždeň.

 

Pripomeňme, že Krym sa stal regiónom Ruska v marci 2014 po referende, v ktorom viac ako 90% obyvateľov polostrova podporilo jeho prechod k Ruskej federácii. V tejto súvislosti EÚ uložila sankcie proti Krymu. Na čiernej listine sa ocitli spoločnosti, politici a podnikatelia, ktorí navštívili republiku, ako aj tí, ktorí podnikajú na území polostrova.

 

Napriek sankciám zahraničné delegácie naďalej navštevujú Krym. Od roku 2015 to bolo už 500 národných diplomatov z Európskej únie a USA, ktorí sa prišli pozrieť na život obyvateľov polostrova.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona