Obchodník so smrťou už takmer rok na slobode: Prečo ho USA vymenili za basketbalistku?

NETKY.SK • 4 November 2023, 17:00 • 2 min
Obchodník so smrťou už takmer rok na slobode: Prečo ho USA vymenili za basketbalistku?

Viktor Bout bol zatknutý v Thajsku v roku 2008 na základe amerického zatykača a v roku 2010 bol vydaný do USA. V roku 2011 ho odsúdili na 25 rokov väzenia za pokus o predaj zbraní kolumbijskej povstaleckej skupine FARC, ktorá bola v USA označená za teroristickú organizáciu.

slovakia

left justify in out

Výmena väzňov medzi USA a Ruskom bola historickou udalosťou, ktorá ukončila dlhé rokovania a napätie medzi dvomi veľmocami. V stredu 8. decembra 2022 sa na letisku v Abú Zabí stretli americká basketbalistka Brittney Griner a ruský obchodník so zbraňami Viktor Bout, ktorí boli prepustení z väzenia v rámci dohody o výmene. Obe strany vyjadrili úľavu a radosť z návratu domov.

Brittney Griner bola zadržaná v Rusku vo februári 2022, keď pri colnej kontrole na moskovskom letisku našli v jej batožine konopný olej do elektronických cigariet. V novembri 2022 ju odsúdili na deväť rokov väzenia za pašovanie drog. Griner bola dvojnásobnou olympijskou víťazkou a hviezdou WNBA, ktorá hrala za Phoenix Mercury. Jej prípad vyvolal veľkú pozornosť a kritiku zo strany USA, ktoré ju považovali za politickú rukojemníčku.


Obchodník so smrťou

Viktor Bout bol zatknutý v Thajsku v roku 2008 na základe amerického zatykača a v roku 2010 bol vydaný do USA. V roku 2011 ho odsúdili na 25 rokov väzenia za pokus o predaj zbraní kolumbijskej povstaleckej skupine FARC, ktorá bola v USA označená za teroristickú organizáciu. Bout bol prezývaný Obchodník so smrťou a bol podozrivý z dodávania zbraní do konfliktných oblastí po celom svete. Rusko ho považovalo za nevinného a dlhodobo žiadalo o jeho prepustenie.

Výmena Griner a Bouta bola možná vďaka diplomatickým úsilím oboch krajín, ktoré sa snažili zlepšiť svoje vzťahy. Americký prezident Joe Biden oznámil, že sa osobne telefonicky rozprával s Griner a že je v poriadku a na ceste domov. Povedal tiež, že USA nezabúdajú na Paula Whelana, bývalého príslušníka námornej pechoty USA, ktorý je väznený v Rusku za špionáž, a že sa nevzdajú snáh o jeho prepustenie. Manželka Griner, Cherelle Griner, vyjadrila vďaku za podporu a povedala, že jej rodina je konečne celá.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Bout je už v lietadle smerujúcom do Ruska. Povedalo tiež, že výmena je výsledkom pragmatického prístupu k riešeniu humanitárnych otázok. But bol pri príchode do Moskvy privítaný svojou rodinou a ruskými úradníkmi. Povedal, že je šťastný, že je doma, a že chce pokračovať v svojom podnikaní.

Kto je Viktor Bout?

Krátko po svojom odsúdení v roku 2011 za obvinenia vrátane sprisahania s cieľom zabiť amerických občanov, ruský obchodník so zbraňami Viktor Bout odovzdal prostredníctvom svojho právnika odporný odkaz, keď čelil vyhliadke na desaťročia väzenia.
Pán Bout, jeho právnik povedal , "verí, že toto nie je koniec."

Ruskí predstavitelia naliehali na návrat Bouta od jeho odsúdenia newyorskou porotou v štyroch bodoch, ktoré zahŕňali sprisahanie s cieľom zabiť amerických občanov. Prokurátori uviedli, že súhlasil s predajom protilietadlových zbraní informátorom, ktorí sa vydávali za nákupcov zbraní pre Revolučné ozbrojené sily Kolumbie.

Vtedajší generálny prokurátor Eric Holder nazval pána Bouta „jedným z najplodnejších svetových obchodníkov so zbraňami“. Pán Bout sa stal notoricky známym medzi predstaviteľmi amerických spravodajských služieb a získal prezývku „Obchodník smrti“, keď sa roky vyhýbal zajatiu. Jeho skutky pomohli inšpirovať film z roku 2005 „Lord of War“, v ktorom hral Nicolas Cage ako postava vytvorená podľa pána Bouta.

Bol pravdepodobne najuznávanejším Rusom vo väzbe v USA a zajatec Rusko najhlučnejšie viedol kampaň za to, aby sa vrátil. Jeho návrat do Ruska pravdepodobne znovu rozprúdi debatu o múdrosti zapájania sa do výmeny väzňov pre Američanov, ktorých Spojené štáty považujú za „neprávom zadržaných“ – ako to bolo v prípade pani Grinerovej a v prípade ďalšieho Američana stále väzneného v Rusku, Paula Whelana, bývalého námorníka.

Tajné rokovania

Výmena väzňov medzi Ruskom a USA bola nečakaným a dramatickým krokom, ktorý ukázal, že obe krajiny sú ochotné rokovať o humanitárnych otázkach, aj keď majú hlboké rozdiely v iných oblastiach.

Výmena sa uskutočnila po mesiacoch tajných rozhovorov, ktoré zahŕňali aj ďalších amerických občanov, ktorí sú stále väznení v Rusku. Výmena tiež vyvolala rôzne reakcie od verejnosti, médií a politikov v oboch krajinách.

Brittney Griner bola prepustená z ruského väzenia, kde si mala odpykať deväť rokov za pašovanie drog. Griner bola dvojnásobnou olympijskou víťazkou a hviezdou WNBA, ktorá hrala za Phoenix Mercury. Jej prípad vyvolal veľkú pozornosť a kritiku zo strany USA, ktoré ju považovali za politickú rukojemníčku. Griner bola zadržaná v Rusku vo februári 2022, keď pri colnej kontrole na moskovskom letisku našli v jej batožine konopný olej do elektronických cigariet.

Zmiešané reakcie

Reakcie na výmenu boli zmiešané. Niektorí ľudia vyjadrili radosť a úľavu z prepustenia Griner, ktorá bola privítaná svojou rodinou a priateľmi v USA. Iní ľudia kritizovali výmenu za nerovnú a nebezpečnú, pretože umožnila návrat Bauta do Ruska, kde môže pokračovať v svojej činnosti. Niektorí ľudia tiež poukázali na to, že výmena nezahŕňala Paula Whelana, bývalého príslušníka námornej pechoty USA, ktorý je väznený v Rusku za špionáž.

Americký prezident Joe Biden oznámil počas výmeny, že sa osobne telefonicky rozprával s Griner a že je v poriadku a na ceste domov. Povedal tiež, že USA nezabúdajú na Paula Whelana a že sa nevzdajú snáh o jeho prepustenie. Biden tiež povedal, že výmena je výsledkom pragmatického prístupu k riešeniu humanitárnych otázok a že dúfa, že to prispeje k zlepšeniu vzťahov medzi USA a Ruskom.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Bout je už v lietadle smerujúcom do Ruska. Povedalo tiež, že výmena je výsledkom pragmatického prístupu k riešeniu humanitárnych otázok. But bol pri príchode do Moskvy privítaný svojou rodinou a ruskými úradníkmi. Povedal, že je šťastný, že je doma, a že chce pokračovať v svojom podnikaní.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-europe-11036569

https://edition.cnn.com/2022/12/08/americas/viktor-bout-profile-prisoner-swap-intl/index.html

https://www.theartnewspaper.com/2022/12/09/arms-dealer-artist-viktor-bout-returns-to-moscow-in-high-level-prisoner-swap

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: People
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies