Sójové bôby z USA môžu byť použité v biopalivách v EÚ

NETKY.SK • 29 Január 2019, 17:24 • 2 min
Sójové bôby z USA môžu byť použité v biopalivách v EÚ

BRUSEL - Sójové bôby z USA môžu byť použité v biopalivách v Európskej únii (EÚ). Oznámila to počas dnešného dňa Európska komisia (EK). Toto rozhodnutie je súčasťou tlaku zo strany európskeho bloku, ktorého cieľom je zlepšiť napäté obchodné vzťahy so Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump v júli súhlasil, že nezavedie clá na dovoz automobilov z EÚ, kým obe strany hľadajú spôsoby, ako podporiť obchod, vrátane možnej dohody o odstránení ciel na priemyselné výrobky bez automobilov a zvýšenia dovozu sóje a skvapalneného zemného plynu do EÚ.

 

img

 

Komisia vo svojom vyhlásení uviedla, že rozhodnutie o použití americkej sóje na výrobu biopalív by platilo do 1. júla 2021. Ale mohlo by pokračovať aj po tomto dátume, ak budú splnené kritériá trvalej udržateľnosti stanovené v nových pravidlách EÚ na obdobie 2021-2030.

 

"Dnešné rozhodnutie je novým dôkazom toho, že Európska únia si plní svoje záväzky," povedal hovorca Komisie.

 

img

 

Komisia, ktorá rokuje o obchode v mene 28 štátov EÚ, uviedla, že júlová dohoda medzi predsedom EK Jean-Claudom Junckerom a prezidentom Trumpom viedla k zvýšeniu dovozu sóje z USA o 112 % v druhej polovici roka 2018. Podiel americkej sóje na trhu v EÚ je teraz zhruba 75 %. EÚ dováža približne 14 miliónov ton sójových bôbov ročne ako krmivo pre zvieratá.

 

"Tento nárast bol spôsobený poklesom cien sójových bôbov z USA po tom, ako Čína zvýšila clá na americkú sóju v rámci obchodnej vojny s Washingtonom, a nie vďaka dohode s EÚ," tvrdia analytici. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies