Sochu Gándhího odhalili v Londýne; stojí vedľa Churchilla

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 18:49 • 2 min
Sochu Gándhího odhalili v Londýne; stojí vedľa Churchilla

LONDÝN - Sochu indického vodcu v zápase za nezávislosť a mysliteľa Mahátmu Gándhího dnes odhalili na významnom námestí pred londýnskym parlamentom - Westminsterským palácom. Priestor je pritom plný pamätníkov postavených mužom, verne slúžiacim britskému impériu, ktoré Gándhí pomáhal ničiť.

slovakia

left justify in out

Na túto iróniu poukázala indická vláda - Gándhího podoba sa totiž teraz nachádza na rovnakom priestranstve ako socha bývalého britského lídra Winstona Churchilla, ktorý sa snažil prekaziť nezávislosť Indie a neuznával Gándhího ani jeho ciele.
      

Churchill nazval Gándhího "štváčom" a "polonahým fakírom".
      

Takmer sedem desaťročí po tom, čo India v roku 1947 získala nezávislosť od Británie - do veľkej miery vďaka Gándhího kampani nenásilnej občianskej neposlušnosti - sú však vzťahy medzi oboma krajinami pevné. A navyše sú oba štáty odhodlané posilňovať vzájomné ekonomické väzby.
      

Indický minister financií Arun Jaitley odhalil bronzovú sochu vysokú 2,7 metra, umiestnenú oproti britskému parlamentu, pri príležitosti 100. výročia Gándhího návratu z Južnej Afriky do Indie, kde začal boj za nezávislú vládu.
      

"Socha predstavuje dôležitý, historický moment na oslavu silného puta medzi našimi dvoma národmi," uviedol minister Jaitley.
      

"India a Spojené kráľovstvo (Veľkej Británie a Severného Írska) vyznávajú rovnaké hodnoty a sme rovnocennými partnermi. Toto trvalé priateľstvo je len jedným z posolstiev, ktoré nám zanechal Gándhí," dodal indický minister.
      

Britský premiér David Cameron sa pozeral, ako Jaitley odstraňuje zo sochy oranžovú drapériu. A vyhlásil, že socha oslavuje výnimočné priateľstvo medzi najstaršou a najväčšou demokraciou na svete.
      

"Táto socha je veľkolepým prejavom úcty voči jednej z najimpozantnejších postáv v dejinách svetovej politiky," povedal Cameron. "Mnohé časti jeho učenia sú platné aj dnes, tak ako vtedy, keď ich vyslovil prvýkrát," dodal britský premiér.
      

Na slávnostnom odhaľovaní sochy prehovoril takisto populárny indický herec Amitabh Bachchan, ako aj Gándhího vnuk a diplomat Šrí Gopalkrišna Gándhí.
      

Uznávaný škótsky sochár Philip Jackson sa pri tvorbe Gándhího monumentu inšpiroval ikonickými fotografiami z londýnskej ulice Downing Street 10, ktoré vznikli v roku 1931 počas Gándhího návštevy Británie. Velikán je stvárnený v typickej rúške a socha je nižšia než ostatné na námestí, čo odráža skutočnosť, že Gándhí sa pokladal za človeka z ľudu.
      

Gándhího monument je umiestnený v blízkosti sôch amerického prezidenta Abrahama Lincolna a prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Nelsona Mandelu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies