Snowden zatiaľ ostáva na moskovskom letisku

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 18:06 • 2 min
Snowden zatiaľ ostáva na moskovskom letisku

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden ostane v tranzitnej zóne moskovského letiska, kým ruské úrady nezvážia jeho žiadosť o dočasný azyl. Informoval o tom v stredu jeho právnik Anatolij Kučerena.

slovakia

left justify in out

Podľa je slov Snowden zatiaľ nedostal žiadny dokument, ktorý potrebuje na to, aby letisko Šeremetevo po viac než mesiaci opustil. Kučerena tiež uviedol, že 30-ročný Američan nemá žiadne plány opustiť Rusko. "Zatiaľ nechce odísť. Požiadal o dočasný azyl, ktorý je v prípade pozitívnej odpovede udeľovaný na jeden rok. Rusko je momentálne jeho konečná detinácia," povedal právnik televíznej stanici Rossija 24, ktorý mu doniesol ruskú literárnu klasiku Zločin a trest.

Snowden, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, sa nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel ešte v júni z Hongkongu. Vzhľadom na neplatné doklady nemôže opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Snowden chcel už dávnejšie požiadať o politický azyl v Rusku, tamojší prezident Vladimir Putin mu však odkázal, že v krajine bude vítaný len vtedy, ak prestane poškodzovať americké záujmy. USA ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies