REPORTÁŽ: Slovensko dnes poslalo humanitárnu pomoc do Talianska

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 16:54 • 2 min
REPORTÁŽ: Slovensko dnes poslalo humanitárnu pomoc do Talianska

BRATISLAVA - Počas dnešného dňa o 16-hodine vyštartovalo z bratislavského Letiska M. R. Štefánika lietadlo, na ktorého palube sa nachádzala humanitárna pomoc pre krajinu, ktorá je v rámci Európy najviac postihnutá novým koronavírusom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Pomoc najpostihnutejšej krajine v Európe

Slovensko poskytlo Taliansku 300 000 chirurgických rúšok a 500 litrov dezinfekčného koncentrátu. "Humanitárna pomoc Taliansku je dôležitým gestom solidarity a jasným vyjadrením proeurópskej orientácie novej slovenskej vlády. Taliansko je v rámci Európskej únie (EÚ) najpostihnutejšie pandémiou s najvyšším počtom obetí – k dnešnému dňu je to 23 660 a úmrtnosť, presnejšie podiel mŕtvych na celkovom počte nakazených, dosahuje takmer 13 %," spresnil rezort slovenskej diplomacie.

 

img

vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a vľavo taliansky veľvyslanec Gabrielle Meucci si podávajú ruky v čase koronakrízy.

 

Zásoby Slovenska nie sú ohrozené

Poskytnutie humanitárnej pomoci je podľa MZVaEZ SR úzko koordinované s ministerstvom vnútra a ministerstvom zdravotníctva a nepredstavuje ohrozenie materiálnych potrieb SR v boji s pandémiou. Humanitárna pomoc SR je taktiež zaregistrovaná v Koordinačnom centre EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC), ktoré uhradí značnú časť prepravných nákladov SR.

 

Vyjadrenie ministra obrany

"Som rád, ze letecký útvar ministerstva vnútra môže participovať na tejto pomoci...Uvedomujeme si, že niektoré krajiny sú teraz na tom ešte horšie, a zase naopak, keď sa im polepší, a my sa dostaneme do horšej situácie, verím, že tieto krajiny poskytnú potom pomoc nám," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies