Zvyknete sa s partnerom pohádať? Pomáhate svojmu vzťahu

NETKY.SK • 15 Február 2019, 12:01 • 2 min
Zvyknete sa s partnerom pohádať? Pomáhate svojmu vzťahu

Hádky nemusia byť vnímané len v negatívnom zmysle. Často totiž dokážu vzťahy utužiť.

slovakia

left justify in out

Mnohí ľudia majú tendenciu sa hádkam v rámci vzťahov skôr vyhýbať, a to aj za cenu, že v sebe emócie potlačia a problémy premlčia. Ostrejšiu výmenu názorov skrátka považujú za niečo, čo by sa odohrať radšej nemalo. To je ale chyba. Podľa výskumu dokážu hádky zlepšovať vzájomnú komunikáciu a prispievajú k trvalejším zväzkom.

 

Potláčanie pocitov a prehliadanie problémov je vo všeobecnosti veľmi ošemetná záležitosť, pretože skôr či neskôr dôjde „na lámanie chleba“. A keďže problémy sa nakumulujú, bude to o to intenzívnejšie. Preto sa sem-tam pohádať treba.

 

img

 

Nezhody ako únik pred stereotypom

V partnerských vzťahoch sa málokedy stáva, že sa stretnú rovnakí ľudia. Každý má na veci vlastný pohľad. Práve táto rozdielnosť môže byť spúšťačom negatívnych emócií. Treba o nich hovoriť a hľadať spoločné riešenie. Okrem iného sa vyhnete stereotypu a nude.

 

Vyburcujte svoju vášeň

Pojem „talianske manželstvo“ dozaista poznáte. Nechať svojím emóciám úplné voľný priebeh môže byť niekedy veľmi oslobodzujúce. Pamätajte však na to, že takéto prudké výmeny názorov musia byť vždy uzavreté a mali by sa končiť uzmierením. Možno aj za zatvorenými dverami spálne...

 

Hádka je lepšia ako tichá domácnosť

Viaceré výskumy potvrdili, že pokiaľ sa partneri spolu nerozprávajú a problémy riešia mlčaním, jeden druhému sa vzďaľujú a nastáva medzi nimi emocionálna priepasť. Aj v tomto prípade je lepšia ostrejšia debata, pretože tak máte možnosť dozvedieť sa o pocitoch svojej polovičky. A to zároveň posilňuje partnerské puto.

 

img

 

Bude sa vám ľahšie dýchať

Pokiaľ sa nebojíte zdravého konfliktu a pred problémami sa neskrývate, máte podľa odborníkov až desaťkrát vyššiu šancu, že prežijete šťastný vzťah. To sa nedá povedať o druhej skupine ľudí, ktorí o svojich problémoch nehovoria.

 

Hádka ako prejav lásky

Mnohí ľudia si myslia, že pokiaľ sa s nimi partner háda, nemá ich dostatočne rád. To sa však ukázalo ako jeden veľký omyl. V skutočnosti je to totiž naopak. Ten, kto má záujem púšťať sa s vami do vyčerpávajúcej polemiky tým vlastne preukazuje, že mu záleží na trvaní vzťahu s vami a problémy, ktoré nastali, chce riešiť.

 

Je však veľmi dôležité spomenúť, že aj hádanie sa by malo mať isté medze. Hlavným cieľom výmeny názorov je totiž dospieť ku kompromisom, nie vzájomne sa obviňovať a urážať. Rovnako aj frekvencia by nemala byť veľmi vysoká. Odborníci tvrdia, že vzťahu nezaškodí jedna hádka týždenne. Hlavne netreba zabúdať na vzájomnú úctu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies