Čo ak Rusko zastaví dodávky energií do EÚ? USA už hľadajú riešenie

NETKY.SK • 25 Január 2022, 17:45 • 2 min
Čo ak Rusko zastaví dodávky energií do EÚ? USA už hľadajú riešenie

WASHINGTON - Spojené štáty americké rokujú s kľúčovými krajinami a spoločnosťami vyrábajúcimi energie na celom svete, aby spoznali ich ochotu a schopnosť presmerovať dodávky do Európy, ak by to bolo potrebné v prípade ruskej invázie na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Uviedli to v utorok vysokí predstavitelia administratívy prezidenta Joe Bidena, ktorí chceli zostať v anonymite. V telefonickom rozhovore s novinármi nemenovali konkrétne krajiny alebo spoločnosti, s ktorými rokovali s cieľom zabezpečiť nepretržitý tok energie do Európy po zvyšok zimy, ale uviedli, že ide o široký okruh dodávateľov vrátane predajcov skvapalneného zemného plynu (LNG).

 

img

 

Európska únia je závislá od dodávok plynu z Ruska, ktoré pokrývajú zhruba tretinu jej spotreby a akékoľvek konflikty by mohli tieto dodávky narušiť. Európa už pritom zápasí s energetickou krízou, ktorú spôsobili nedostatočné dodávky plynu a rekordné ceny elektriny. Spotrebiteľom sa tak zvýšili účty za energie a firmám stúpli náklady. V niektorých krajinách už drahé energie vyvolali protesty.

 

Prečítajte si tiež: Vážne obvinenia! Británia odhalila ruské taktiky na Ukrajine. Moskva sa bráni

 

„Pracujeme na identifikácii ďalších objemov neruského zemného plynu z rôznych oblastí sveta, od severnej Afriky a Blízkeho východu až po Áziu a Spojené štáty americké,“ povedal jeden z predstaviteľov administratívy USA pod podmienkou zachovania anonymity.

 

img

 

Dodal, že Washington diskutuje aj s veľkými producentmi zemného plynu na celom svete, aby zmapoval ich kapacitu a ochotu dočasne zvýšiť produkciu zemného plynu a prideliť tieto objemy európskym nákupcom.

 

Rusko zhromaždilo odhadom 100 000 vojakov v dosahu ukrajinských hraníc a obklopilo krajinu zo severu, východu a juhu. Moskva popiera, že by plánovala inváziu a tvrdí, že reakcia Západu je dôkazom, že Rusko je cieľom a nie podnecovateľom agresie.

 

Možno vás zaujme: Ukrajina zatkla sabotérov pracujúcich pre Rusko. Mali premyslený plán

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies