Snemovňa reprezentantov hlasovala proti Trumpovmu zákazu vydávania víz

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 08:56 • 2 min
Snemovňa reprezentantov hlasovala proti Trumpovmu zákazu vydávania víz

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, kontrolovaná opozičnými demokratmi, schválila v stredu opatrenie, ktoré má ambíciu zrušiť zákaz cestovania do USA pre občanov niektorých prevažne moslimských krajín.

slovakia

left justify in out

Návrh však pravdepodobne neprejde Senátom, ktorí ovládajú republikáni prezidenta USA Donalda Trumpa.

 

Zákaz vydávania víz do USA

Trump zaviedol uvedené reštrikcie v roku 2017, bezprostredne po svojom nástupe do funkcie. Prezidentským nariadením výrazne obmedzil vydávanie víz pre osoby prichádzajúce do USA z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie, Jemenu. Irak neskôr zo zoznamu odstránil a pridal naň Severnú Kóreu a tiež politických predstaviteľov z Venezuely.

 

img

 

Aj viacero afrických krajín 

Pri najnovšej aktualizácii zoznamu vo februári tohto roku bolo pozastavené alebo obmedzené vydávanie prisťahovaleckých víz pre občanov Eritrey, Kirgizska, Nigérie, Mjanmarska, Sudánu a Tanzánie.

 

Prezident by už nemohol...

Opatrenie, ktoré v stredu schválila Snemovňa reprezentantov, by Trumpom nariadené reštrikcie zrušilo. Okrem toho by zakázalo prezidentovi vydávať protiimigračné nariadenia založené na diskriminácii na základe rasy alebo náboženstva.

 

img

 

Hlasovanie prebehlo podľa očakávaní prevažne po straníckej línii v pomere hlasov 233:183. Republikáni sa teda až na výnimky postavili za Trumpa.

 

"Tento zákaz nemal nikdy nič spoločné s národnou bezpečnosťou, vždy bolo motivované len predsudkami," dodala na margo Trumpových reštrikcií predkladateľka návrhu, demokratka Judy Chuová. Narážala tým na to, že prezident obhajoval svoje nariadenie potrebou posilnenia bezpečnosti USA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies