Snem SNS sa uskutoční pri príležitosti 145. výročia vzniku strany

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 14:04 • 2 min
Snem SNS sa uskutoční pri príležitosti 145. výročia vzniku strany

MARTIN - Slávnostný snem Slovenskej národnej strany (SNS) v Martine sa bude v sobotu 18. júna konať pri príležitosti 145. výročia vzniku strany. Predsedníctvo SNS na ňom udelí najvyššie stranícke vyznamenanie – Rad Martina Rázusa a predstaví knihu o histórii strany. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

slovakia

left justify in out

Najvyššie stranícke vyznamenanie sa podľa Kohútkovej udeľuje osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o zušľachťovanie Slovenska, jeho tradícií a kultúry, ako aj osobnostiam SNS za celoživotný prínos pre napĺňanie poslania a cieľov strany. "Rad udeľuje Predsedníctvo SNS maximálne trom osobnostiam v kalendárnom roku. Jeho udeľovanie schválilo Predsedníctvo SNS na XIX. mimoriadnom sneme SNS na Táľoch 6. septembra 2014," uviedla tlačová tajomníčka SNS.

 

Pripomenula, že Martin Rázus, evanjelický kňaz, slovenský básnik, prozaik, dramatik a politik bol dlhoročným predsedom SNS v medzivojnovom období. "Historicky prvý raz si toto vyznamenanie prevzal z rúk predsedu SNS Andreja Danka fenomenálny herec, bard slovenského divadla i filmu, ako aj poslanec parlamentu za SNS v rokoch 1990-1994 Štefan Kvietik v Liptovskom Mikuláši 31. januára 2015. Tento rok udelia rad takisto významnej osobnosti z oblasti slovenskej kultúry a folklóru," dodala Kohútková.

 

Doplnila, že pri príležitosti 145. výročia vzniku SNS predstavia na sneme aj knihu o histórii strany publikovanú špeciálne pri tejto príležitosti. "Kniha prináša historické súvislosti a fakty, ktoré viedli k založeniu SNS a o jej ďalšom pôsobení v období rokov 1848-1875," podotkla tlačová tajomníčka SNS.

 

Slovenská národná strana vznikla 6. júna 1871 a je najstarším politickým subjektom na Slovensku. "Pri príležitosti 10. výročia Memoranda národa slovenského sa vtedy v Turčianskom Svätom Martine zišli popredné osobnosti národného hnutia a prijali rozhodnutie, že Slováci sa v ďalšom roku na voľbách do uhorského snemu zúčastnia ako samostatná politická strana s vlastnými kandidátmi. Prvým predsedom SNS až do roku 1875 bol Viliam Pauliny-Tóth. Práve vzhľadom na tieto historické súvislosti sa XXIII. Snem SNS symbolicky koná v Martine," uzavrela Kohútková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies