Angličanka mala veľké šťastie, na poli našla poklad

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 13:30 • 2 min
Angličanka mala veľké šťastie, na poli našla poklad

Vďaka vzácnemu nálezu môže byť 42-ročná Angličanka bohatšia o niekoľko tisíc libier!

slovakia

left justify in out

Lisa Graceová z anglického grófstva Lincolnshire sa nedávno prechádzala po jednom z miestnych polí. Vzala so sebou aj detektor kovov, človek predsa nikdy nevie, na čo môže natrafiť. A veru, v tomto prípade sa to naozaj vyplatilo. To, čo našla v pooranej hline jej zrejme prinesie pekný zisk.

 

img

 

Na spomínanom poli v minulosti zrejme prebehla nejaká bitka, po ktorej tu v zemi ostali ukryté vzácne klenoty. Ten, ktorý našla Lisa, pochádza z 15. storočia a odborníci dokonca predpokladajú, že by mohlo ísť o šperk patriaci samotnému kráľovi Eduardovi IV. Práve on totiž podľa viacerých dobových portrétov nosil veľmi podobné kusy a navyše, na tomto sa nachádza aj znak slnka – symbol daného panovníka.

 

img

 

Vzácna brošňa slúžila ako ozdoba na klobúk, pričom uprostred ju zdobí veľký ametyst. A hoci zrejme nikdy nebudeme s istotou vedieť, či skutočne patrila kráľovi Eduardovi je isté, že ho nosil niekto z vysokej vrstvy.

 

Odborníci sa vyjadrili, že ide o mimoriadny unikát a zberateľ by za takýto klenot mohol zaplatiť až 15-tisíc libier. Nálezkyňa ho preto odovzdala do dražby spoločnosti Duke‘s Auctioneers of Dorchester, kde ho 26. apríla prvýkrát vystavia. Potom už ostáva len čakať, kto bude ochotný za takýto historický šperk zaplatiť vyššiu sumu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies