Smutná štatitstika: Na svete je viac než 50 miliónov utečencov

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 10:15 • 2 min
Smutná štatitstika: Na svete je viac než 50 miliónov utečencov

ŽENEVA - Koncom roka 2013 bolo násilím vyhnaných z domovov viac než 50 miliónov ľudí, čo je najviac od konca druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú krízy v krajinách od Sýrie po Južný Sudán, informoval v piatok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vo svojej výročnej správe. Polovicu z utečencov podľa týchto údajov tvoria deti. "Skutočne čelíme obrovskému nárastu núteného vysídľovania vo svete," uviedol vysoký komisár pre utečencov António Guterres na tlačovom brífingu.

 

Celkový počet 51,2 milióna vysídlených ľudí stúpol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o šesť miliónov. Tieto čísla zahŕňajú 16,7 milióna ľudí nútených opustiť svoju krajinu, 33,3 milióna vnútorne vysídlených osôb v rámci ich krajín ako aj 1,2 milióna uchádzačov o azyl, ktorých žiadosti sú zvažované. Sýrčania utekajúci pred občianskou vojnou predstavujú väčšinu z 2,5 milióna nových utečencov v minulom roku. Celkovo prekročilo hranice Sýrie s Libanonom, Tureckom, Irakom a Jordánskom takmer 3 milióny Sýrčanov, zatiaľ čo 6,5 milióna ďalších sú utečencami vo svojej vlastnej krajine. 

 

Z 11,7 milióna utečencov, o ktorých sa stará UNHCR, 53 percent tvoria Sýrčania, Afganci a Somálčania. Ku krajinám, kde nové konflikty nútia ľudí opúšťať svoje domovy, patria Stredoafrická republika, Ukrajina a Irak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies