Minister životného prostredia Ján Budaj oznámil reformu prístupu k chráneným územiam

NETKY.SK • 15 December 2020, 12:11 • 2 min
Minister životného prostredia Ján Budaj oznámil reformu prístupu k chráneným územiam

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia začína akciu na záchranu chránených území.

slovakia

left justify in out

Minister životného prostredia Ján Budaj, predstavil legislatívne opatrenia, ktorými chce zabrániť v devastácií chránených území a zároveň odvrátiť žalobu Európskej komisie za nedostatočnú ochranu hlucháňa na Slovensku.

 

Nová legislatíva


Ministerstvo životného prostredia spúšťa legislatívny proces, ktorým sa novelizuje zákon o ochrane prírody a krajiny. Obmedzia sa tak činnosti a hospodárske aktivity, ktorými dochádza k poškodzovaniu a ničeniu biotopov v chránených územiach.

 

Súčasťou novely má byť prevedenie správy lesov vo vlastníctve štátu, ktoré sú v národných parkoch ako územia v 3.,4. a 5. stupni ochrany, pod správu Štátnej ochrany prírody.


Envirorezort chce zároveň podporiť aj urbárne spoločenstvá a nastaviť jednoduchší a spravodlivejší spôsob odškodňovania súkromných vlastníkov za obmedzenie ich hospodárskych aktivít. „Mnohí privátni vlastníci sa v súčasnosti cítia ukrivdení. Tento zákon im chce pomôcť,“ avizuje minister Ján Budaj.

 

img

 

Žaloba voči Poľsku a Slovensko

 

Susedné Poľsko, ktoré sa nachádzalo v podobnej situácii, ako my teraz, dostalo od Súdneho dvoru EÚ za ťažbu dreva v chránených územiach dennú pokutu 100 tisíc eur v rámci predbežného opatrenia.

 

„Slovensku hrozí žaloba a sankcie za zlyhania predchádzajúcich vlád v dôsledku nedostatočnej ochrany biotopov. Jedinou cestou, ako zabrániť riziku sankcii je prijať účinné opatrenia na skutočnú ochranu nášho prírodného bohatstva – národných parkov. Odkladanie zmien by bolo veľkou chybou.“ zdôraznil minister životného prostredia. 

 

Programové vyhlásenie vlády

 

Minister Budaj sa k tejto téme vyjadroval už v júni tohto roku. Poukázal na to, že ochrana národných parkov na Slovensku vyplýva z Programového vyhlásenia vlády Igora Matoviča .

 

„Vo vládnom programe sa jasne hovorí, že navrhneme takú zonáciu národných parkov, ktorá zabezpečí ich účinnú ochranu s ohľadom na medzinárodné kritériá IUCN. Rozsah zón bez ľudských zásahov bude totožný s 5. stupňom ochrany prírody a bude tvoriť najmenej 50 % rozlohy územia,“ uviedol vtedy minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies