Nemôžete kvôli teplu spať? Vyskúšajte tieto triky!

NETKY.SK • 29 Júl 2019, 12:14 • 2 min
Nemôžete kvôli teplu spať? Vyskúšajte tieto triky!

Hoci boli posledné dni poznačené búrkami a výdatnými dažďami, teploty nejako prudko neklesli, naopak, vlhký vzduch umocňuje pocit diskomfortu z horúčavy. Ako sa v letné noci dobre vyspať?

slovakia

left justify in out

Ak by bolo celé leto chladno, zrejme by mnohí z nás boli veľmi sklamaní, pretože toto dovolenkové obdobie je s tridsiatkami jednoducho neodmysliteľne späté. Večerné posedenia na terasách podnikov, opekačky, slnenie a kúpanie sa k letu jednoducho patria. No problém nastáva, ak sú teploty extrémne a nepoľavujú ani počas noci. Do práce ale vstávať musíme tak či tak. Ako si teda poradiť a dopriať svojmu telu kvalitný odpočinok?

 

Hoci si klimatizáciu zaobstaráva čoraz viac domácnosti, stále nie je samozrejmosťou a treba povedať, že jej používanie nie je v horúcom lete tak celkom zdravotne bezproblémové. Ak by ste si chceli poradiť aj bez nej, vyskúšať môžete tieto triky!

 

Studená posteľná bielizeň

Pokiaľ máte dostatočne veľký priestor v mrazničke, odborníci radia uložiť si posteľnú bielizeň na chvíľu do chladu. Pokiaľ sa prikryjete studenou plachtou, malo by sa vám zaspávať ľahšie. Príjemne si schladíte celé telo, vďaka čomu sa nebudete tak prehrievať. Pokiaľ nemáte možnosť uplatniť tento trik, vyskúšajte navlhčený uterák, ktorý využijete ako obklad či už n tvár, ruky alebo nohy.

 

Vlažná sprcha pred spaním

Tesne pred tým, ako sa uložíte na spánok, by ste si mali dopriať vlažnú sprchu. Pozor, nie studenú. Pokiaľ by ste sa osprchovali so studenou vodou, telu by ste spôsobili šok, v dôsledku čoho by sa chcelo opätovne zahrievať. Výsledkom toho by bolo, že by ste ešte ani neboli von z kúpeľne a už by ste sa potili celým povrchom tela. Malo by to teda opačný efekt. Práve preto sa odporúča vlažná sprcha, ktorá telesnú teplotu mierne a prirodzene zníži.

 

img

 

Stavte na bavlnu

Posteľná bielizeň by predovšetkým v letných mesiacoch mala byť čisto bavlnená. Tento prírodný materiál je pre pokožku prirodzený a nespôsobuje nadmerné potenie. Je totiž priedušný a správne reguluje telesnú teplotu. Pokiaľ spávate v pyžame, bavlnené by malo byť aj to, samozrejme, ideálne je čo najľahšie.

 

Cez deň nevetrajte

Teplota stúpa do najvyšších čísel predovšetkým počas obeda a poobede. Vetrať by ste teda mali ráno a následne okná na celý deň zavrieť, aby sa do interiéru nedostával horúci vzduch. Potom ich možno otvoriť až vo večerných hodinách, kedy sa opäť schladí na prijateľnú teplotu. Takýmto spôsobom zabezpečíte, že sa vaše obydlie natoľko neprehreje. Vhodné je tiež zatiahnuť žalúzie a závesy.

 

img

 

Ľahšia strava

V súvislosti s kvalitným spánkom je dôležité spomenúť aj stravu. Pokiaľ váš jedálniček obsahuje priveľa proteínov, ktoré sú ťažšie stráviteľné, prípadne obľubujete mastnejšie jedlá, v záujme správneho odpočinku by ste ich počas leta mali obmedziť. Telo totiž na ich spracovanie vynakladá veľkú energiu, v dôsledku čoho stúpa aj jeho teplota a prehrieva sa.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies