SMK začala vyvesovať na niektoré stanice názvy obcí v maďarčine

NETKY.SK • 15 Február 2013, 08:15 • 2 min
SMK začala vyvesovať na niektoré stanice názvy obcí v maďarčine

SMK začala vyvesovať na niektoré stanice názvy obcí v maďarčine - Politika Predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi dnes vlastnoručne namontoval pri železničnej stanici v Okoči v okrese Dunajská Streda tabuľu s maďarským názvom obce Ekecs.

slovakia

left justify in out

img

Predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi dnes vlastnoručne namontoval pri železničnej stanici v Okoči v okrese Dunajská Streda tabuľu s maďarským názvom obce Ekecs.

"K umiestneniu došlo na súkromnom pozemku z dôvodu, aby tabuľu nemohli odstrániť. Ide o provizórium, keď sa vyčasí, definitívne ju zabetónujeme o niekoľko metrov bližšie k stanici," uviedol Berényi s tým, že tabuľu vidia všetci cestujúci.

Podľa predsedu SMK ide o prirodzenú dvojjazyčnosť. V obci, kde žijú prevažne obyvatelia maďarskej národnosti, na budove železničnej stanice sa nachádza slovenský názov obce a o pár metrov ďalej už aj maďarský. "Dúfame, že sa dožijeme, keď slovensko-maďarské názvy obcí budú stáť vedľa seba na budove stanice," zdôraznil. Dodal, že zákon o používaní jazyka národnostných menšín umožňuje pomenovanie aj v maďarskom jazyku. "Dúfam, že železnice zmenia svoj postoj a dvojjazyčnosť na Žitnom ostrove bude prirodzeným javom," podčiarkol.

Berényi pripomenul, že na južnom Slovensku poľnohospodárstvo a stavebníctvo je vo veľmi zlom stave a prežívajú krízu. "Uvedomujeme si, že na Slovensku sú aj iné vážne problémy, ale myslím si, že v prípade dvojjazyčnosti hovoríme o sebaúcte," tvrdí.

Starosta obce Okoč Ladislav Polák považuje za správne na zmiešanom území pomenovanie obcí v slovenskom i maďarskom jazyku, ako aj na železničných staniciach. "Názvy sú aj historicky opodstatnené, nemyslím si, že dvojjazyčné pomenovanie by mohlo prekážať niekomu v tomto regióne,"uistil.

Počas dnešného dňa vyvesia maďarské pomenovanie obce v blízkosti železničnej stanice aj na ďalších piatich miestach na južnom Slovensku.

SMK aj viacerí starostovia miest a obcí podľa Berényiho už viackrát túto otázku smerovali na úrady, no ich odpovede sú stále zamietavé. Dôvodom má byť podľa predsedu strany to, že úrady nemajú kompetencie na takéto označenie. "Napriek tomu, že pri nastúpení vlády Roberta Fica boli sľuby, že je to len technická otázka a dá sa to vyriešiť ľahko, ukázalo sa, že také jednoduché to nie je," doplnil Berényi.

Ministerstvo dopravy si podľa hovorcu Martina Kóňu uvedomuje potrebu riešenia dvojjazyčného označovania staníc. "Tento problém riešime už dlhšie. Žiaľ, súčasná legislatíva neumožňuje osádzanie dvojjazyčných tabúľ," odôvodnil Kóňa pre TASR.

V druhej polovici roka 2013 rezort dopravy predloží veľkú novelu zákona o dráhach. "Jej súčasťou bude aj riešenie tejto problematiky," dodal Kóňa. Novelu ministerstvo podľa jeho slov pripraví v spolupráci so zástupcami všetkých národnostných menšín a nebráni sa žiadnej diskusii.

"Akékoľvek nezákonné aktivity môžu byť skôr na škodu a určite neprispievajú k racionálnemu riešeniu, na ktorom máme všetci úprimný záujem," doplnil. Na vyriešenie tejto problematiky však bude podľa neho potrebné upraviť aj zákon o používaní jazyka národnostných menšín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies