SKUTOČNÝ PRÍBEH Aký je životný príbeh slávnej J. K. Rowlingovej a ako sa z matky na podpore stala jedna z najbohatších žien sveta?

NETKY.SK • 11 Jún 2022, 14:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH Aký je životný príbeh slávnej  J. K.  Rowlingovej a ako sa z matky na podpore stala jedna z najbohatších žien sveta?

Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by nezaznamenal potterovskú vlnu, ktorá sa valí naprieč svetom už desaťročia. Pred pár mesiacmi najrôznejšie príspevky na sociálnych sieťach ohlasovali príchod dokumentárneho filmu oslavujúceho dvadsaťročné výročie natáčanie prvého filmu o kúzelnom učňovi.

slovakia

left justify in out

Knižná predloha s názvom Harry Potter a Kameň mudrcov sa však objavila na pultoch kníhkupectiev už v roku 1997 a jej autorkou nie je nikto iný ako legendárna spisovateľka J. K. Rowlingová. Aký je životný príbeh slávnej „Jo” Rowlingovej a ako sa z matky na podpore stala jedna z najbohatších žien sveta?  

 

Joanne Rowlingová sa narodila v roku 1965 v anglickom meste Yate. Už od mala bola známa ako rozprávačka príbehov a v detstve dokonca napísala krátku poviedku o malom králikovi. Na štúdiá sa najprv hlásila na prestížnu Oxfordskú univerzitu, kam ju však neprijali, a preto sa pod nátlakom rodičov rozhodla pre štúdium jazykov.  

 

img

 

Po ukončení vysokej školy najprv pracovala pre Amnesty International. A práve niekedy v túto dobu, počas jazdy vlakom, jej napadol prvý príbeh o Harrym Potterovi. Do písania sa však rozhodne nepustila naplno hneď, teda nie v tomto momente. Rozhodla sa totiž pre cestu do Portugalska, kde začala vyučovať angličtinu.  

 

Životný príbeh Rowlingovej je ikonický nielen vďaka Harrymu Potterovi. Po presťahovaní sa do Portugalska totiž J. K. Rowlingová spoznala miestneho televízneho reportéra Jorga Arantesa, ktorého si neskôr vzala. V roku 1993 sa im narodila dcéra Jessica, šťastné obdobie však netrvalo dlho. Joanne totiž opakovane čelila domácemu násiliu zo strany manžela, od ktorého sa rozhodla o rok neskôr aj s dcérou odísť do Edinburgu.  

 

img

 

Vyčerpaná z manželských problémov a úplne bez peňazí sa Rowlingová ocitla nezamestnaná, na podpore a ako slobodná matka to rozhodne nemala jednoduché. Práve v týchto chvíľach sa však rozhodla znovu zasadnúť za písací stôl a dokončiť rozpísané dielo o Harrym Potterovi.  

 

Hotový výtlačok poslala do dvanástich vydavateľstiev. Všetky výtlačky sa jej však vrátili so zamietnutím. Zlom nastal vo chvíli, kedy sa vydavateľstvo Bloomsbury rozhodlo knihu vydať. To tiež navrhlo úpravu mena na Rowlingová. Prvá kniha vyšla pod čiastočným pseudonymom J. K. Rowling, a to predovšetkým z toho dôvodu, aby autor pôsobil ako muž. Vydavateľstvo totiž malo obavy, že knihu od ženskej autorky nebudú chcieť malí chlapci čítať. Stredné meno začínajúce na K znamená Kathleen, čo je meno babičky Rowlingovej.  

 

 

 

Harry Potter a Kameň mudrcov vyšiel najprv v náklade 1 000 výtlačkov, za ktoré Joanne dostala zálohu 1 500 libier. Postupom času sa ale kniha začala tešiť obrovskej popularite a v súčasnej dobe sa celkovo predalo viac než 500 miliónov kníh o Harry Potterovi, čo z J. K. Rowlingovej robí nielen slávnu autorku kníh, ale tiež jednu z najbohatších žien na svete.  

 

J. K. Rowlingová so svojimi knihami o Harry Potterovi dobyla svet a časom sa rozhodla pre napísanie ďalšej knihy. Presedlala z fantasy žánru na detektívky a vydala titul Volanie kukučky. Tentoraz sa však rozhodla od svojho mena upustiť úplne, a tak dielo vyšlo pod pseudonymom Robert Galbraith. Ústredným hrdinom je detektív Cormoran Strike, ktorý rozpletá najrôznejšie kriminálne prípady.  

 

img

 

Dôvod, prečo sa Rowlingová rozhodla vydať nové knihy pod pseudonymom je, že sa chcela vymaniť z autorskej reputácie, ktorú si vytvorila a je pravdepodobné, že si chcela overiť, že s Harry Potterom nemala len šťastie, ale že je naozaj plnohodnotnou spisovateľkou aj v inom žánri, čo sa jej rozhodne podarilo. Knihy o Cormoranovi Strikovi sa totiž stali bestsellermi.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies