Smer stále nevie, či bude rokovať o Gašparovičovej obžalobe

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 15:08 • 2 min
Smer stále nevie, či bude rokovať o Gašparovičovej obžalobe

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD stále nevie, či sa zúčastní na mimoriadnej schôdzi o obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorá bude pokračovať 12. marca. Viacerí sociálni demokrati pripúšťajú, že klub Smeru-SD sa opäť na rokovaní nezúčastní. Vládna strana si postup dohodne na stretnutí klubu, ktoré sa uskutoční pred schôdzou.

slovakia

left justify in out

Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková pre TASR dnes uviedla, že strana naďalej považuje obžalobu hlavy štátu za nedôstojnú a neopodstatnenú. Zatiaľ ale nevie povedať, či sa jej poslanci budú zúčastňovať na mimoriadnej schôdzi. Dodala, že Smer-SD však nezvykne meniť svoje vyjadrenia.

Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico, aj šéf parlamentu Pavol Paška neraz povedali, že sa strana nemieni zúčastňovať na takom paškvile a divadle opozície ako je obžaloba hlavy štátu. Fico tiež vyhlásil, že Smer-SD nedá na obžalobu ani jeden hlas. Laššáková pre TASR dnes uviedla, že poslanci Smeru-SD prídu v utorok 12. marca do parlamentu. Ak sa rozhodnú rokovanie bojkotovať, nevidí dôvod, aby v pléne nejaký poslanec Smeru-SD sedel.

Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) je pripravený podriadiť sa dohode v klube. Ak by došlo k tomu, že klub nechá rozhodnutie o účasti na schôdzi "na voľnom uvážení poslancov", Martvoň je ochotný byť pri rokovaní. "Nemám problém zostať v pléne a hájiť pána prezidenta, ktorý bol opozíciou krivo obvinený," povedal Martvoň. Poslanec Róbert Madej nevie teraz povedať, nakoľko bude Smer-SD počas rokovania aktívny. "Záleží to od porady klubu. Ale toto smiešne divadlo opozície bude musieť nejakým spôsobom dobehnúť," poznamenal.

Otázkou mimoriadnej schôdze sa zaoberalo dnešné poslanecké grémium, ktoré sa dohodlo, že rokovanie o obžalobe prezidenta prebehne tak, ako určila vo februári opozícia (12. 3.) a začiatok riadnej schôdze sa posunie o deň neskôr. Pôvodne bol začiatok marcovej schôdze naplánovaný na 12. marca. S návrhom takéhoto postupu prišiel podľa opozície šéf parlamentu Paška.

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO. Opozícia je presvedčená, že prezident úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Poslanci o obžalobe začali hovoriť na mimoriadnej schôdzi 14. februára. Predseda parlamentu Paška obžalobu označil za absurdnú. Zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora sa nedávno objavili výpovede bývalých poslancov, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov vrátane tzv. Radičovej kódu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to dokazuje zlyhanie pravice, ktorá zabránila slobodnému výkonu mandátu poslanca. Predseda vlády vyzval pravicu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Opozícia na obžalobe trvá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies