Vedci odhalili skryté poškodenie pľúc u ľudí, ktorí prekonali COVID-19

NETKY.SK • 31 Január 2022, 11:33 • 2 min
Vedci odhalili skryté poškodenie pľúc u ľudí, ktorí prekonali COVID-19

BRATISLAVA - Britskí vedci využili pri pilotnej štúdii novú metódu pozorovania xenónu, ktorú vyvinuli odborníci z University of Sheffield. Vďaka nej dokážu odhaliť pľúcne abnormality, ktoré bežné vyšetrenie nenájde. V súčasnosti plánujú väčšiu štúdiu, ktorá by mala potvrdiť doterajšie zistenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výskumníci sa zamerali na 11 ľudí, ktorí mali COVID-19, no ich stav si nevyžadoval hospitalizáciu. Po infekcii však dlhodobo trpeli dýchavičnosťou. Autori štúdie využili predchádzajúce pozorovania hospitalizovaných ľudí s COVID-19. Uviedli, že zistenia odhalili, prečo je dýchavičnosť taká bežná u osôb s takzvaným dlhým COVIDom

 

img

 

Dlhý COVID označuje viacero syndrómov, ktoré sa vyskytujú aj niekoľko týždňov po prekonaní infekcie a nie je možné vysvetliť ich inou príčinou.


Tím, ktorý tvorili odborníci z Oxfordu, Sheffieldu, Cardiffu a Manchestru, porovnal výsledky pozorovaní xenónu s testami funkčnosti pľúc v troch skupinách ľudí. Medzi nimi boli osoby s dlhým COVIDom a dýchavičnosťou, ktorých po infekcii nehospitalizovali. Dvanásť osôb skončilo v nemocnici s ochorením COVID-19, no nemali dlhý COVID a 13 dobrovoľníkov bolo úplne zdravých.

 

Prečítajte si tiež: Vláda nakúpi liek proti ochoreniu COVID-19. Kedy bude dostupný?

 

Všetci účastníci vdychovali počas testu xenón a podstúpili magnetickú rezonanciu. Tento plyn sa správa veľmi podobne ako kyslík, no počas skenovania ho môžu vizuálne pozorovať. Vedci tak mohli vidieť, ako sa dostáva z pľúc do krvného systému, čo je kľúčový krok v prenose kyslíka do organizmu.


Výskumníci zistili, že u väčšiny ľudí s dlhým COVIDom bol prenos menej efektívny ako pri zdravých jedincoch. Pacienti, ktorí skončili v nemocnici, mali podobné abnormality.


img

Pľúca zdravého človeka (vľavo) a pľúca pacienta s ochorením COVID-19 (vpravo)

 

Vedúca štúdie a pľúcna odborníčka Emily Fraser vyhlásila, že bolo veľmi frustrujúce prijímať ľudí v nemocniciach, pričom nedokázali vysvetliť presnú príčinu ich dýchavičnosti. Röntgen alebo CT vyšetrenie pritom často neukazujú žiadne abnormality. „Toto je dôležitý výskum a verím, že nám povie viac o tomto probléme. Je dôležité, aby ľudia vedeli, že rehabilitačné stratégie a rekvalifikácia dýchania môžu naozaj pomôcť. Mohli by sme tak pomôcť ľuďom, ktorí sú hospitalizovaní a trpia dýchavičnosťou,“ uviedla.

 

Spoluautor výskumu Fergus Gleeson vyhlásil, že je dôležité, koľko pacientov sa teraz podrobí prehliadke, aká bude závažnosť abnormalít, ktoré zistia a aké budú ich dlhodobé následky. „Keď porozumieme mechanizmom, ktoré riadia tieto symptómy, budeme mať lepšiu pozíciu na vývoj efektívnejšej liečby,“ uzavrel.

 

Možno vás zaujme: Koronavírus a ďalšia vážna hrozba? Vedci z Wu-chanu objavili doposiaľ nebezpečnejší variant!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies