Granátové jablká majú protistarnúci účinok, tvrdia vedci

NETKY.SK • 5 November 2023, 09:30 • 2 min
Granátové jablká majú protistarnúci účinok, tvrdia vedci

Granátové jablká pomáhajú udržať pevné a silné svaly aj napriek starnutiu. Tvrdia to švajčiarski vedci v štúdii publikovanej v magazíne Nature Medicine.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli, s pomocou látky urolithin A, ktorý vzniká trávením oxydantu elagitanín nachádzajúcom sa v tomto ovocí, sa im podarilo zvýšiť fyzickú výdrž myší v priemere o 42 percent. Zlepšenie pritom nenastalo zväčšením objemu svalov, čo naznačuje, že sa zlepšila kvalita svalových buniek. Okrem toho vedci zistili, že podávaním urolithinu A háďatkám (Caenorhabiditis elegans) predĺžili ich život v priemere o 45 percent.


Vedci z Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) v súčasnosti pracujú na vytvorení výživového doplnku s protistarnúcimi účinkami. Konzumácia granátových jabĺk podľa nich síce prospieva zdraviu, no na vyprodukovanie dostatočného množstva urolithinu A by človek musel denne vypiť štyri veľké poháre šťavy z plodov. Výskumníci zároveň plánujú vykonať testy na ľuďoch, ktoré naplánovali na budúci rok. "Veríme, že náš výskum má, odhalením zdravotných výhod urolithinu A, potenciál zvrátiť starnutie svalov," uviedol prezident EPFL Patrick Aebischer. "Je to prírodná látka a jej účinok je silný a merateľný," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies